Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sol, ägg och kycklingar – därför har påsken blivit gul

Påsken är en av svenskarnas många favorithögtider. Men hur kommer det sig att vi förknippar högtiden med färgen gul?
– Det går inte att veta riktigt varför, egentligen, säger etnologen Jonas Engman.

Annons

Läs också: Den mirakulöst räddde kycklingen har blivit stolt tupp

Nej, den till synes enkla frågan har inget klockrent svar.

Enligt den kristna tron handlar påsken om Jesu död och uppståndelse, från sista måltiden på skärtorsdagen till korsfästelsen på långfredagen och uppståndelsen på påskdagen.

Som alla andra helgdagar i kyrkoåret representeras påsken av färger, i det här fallet svart (sorg) och vitt (glädje) – vilket ska referera Jesu död och uppståndelse.

– Om det är några färger som man kunde ha tänkt sig representera påsken är det nog svart och vitt, som är de liturgiska färgerna. Men det finns alltid folkliga varianter av högtider, som inte alltid följde det kyrkliga sättet att fira. Många gånger var de tvärtemot, säger Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet i Stockholm, som fokuserar på svenska traditioner, seder och bruk.

Den gula färgen kommer därmed inte från kyrkan. Men varför har vi då kommit att förknippa påsken med gult?

– Vi kan inte sen någon speciell traditionell påverkan när det gäller färgen gul. Och det var inte förrän förra sekelskiftet man började ta in ris och sätta färgade fjädrar i dem, säger Jonas Engman.

Läs också: I Matfors kacklas det året runt

En förklaring kan hittas i folktron. Förr i tiden trodde många att den morgonpigge kunde se hur solen vid uppgången på påskdagens morgon dansade av glädje, vilket gjorde att färgen gul (från solen) förknippades med påsken.

Den gula färgen kan också härröras till ägget, som antagligen är den mesta påskmaten i Sverige. Under fastan, som föregår påsken, var det enligt tradition inte tillåtet att äta ägg. Men lagom till påsk, då hönorna sägs komma i gång med värpningen som bäst, var det fritt fram att äta sig mätt på ägg. Äggens gula färg ses som en symbol för liv (och låter man ägget vara kan det förvandlas till en gul kyckling).

– Det är säkert ingen slump, men vi vet inte riktigt varför det blev gult. Kanske har det med solen att göra, eller äggula. Det är ofta nationalromantiken som uppfinner mycket av det här, säger Jonas Engman.

Även påskliljorna, som ofta blommar lagom till påsk, har bidragit att göra gult till högtidens dominerande färg.

Källor: Nordiska museet, Kalmar länsmuseum, Skansen, Svenska kyrkan.