Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solbacken - den vackra blomsterverandan

Räddning eller rivning? Debatten om sågverkstidens sommarnöjen i Petersvik går hög. I en liten serie berättar ST kort om några av husen.

Disponenten på Tunadals sågverk, Carsten Jacobsen, var den förste som köpte tomt i Petersvik. Han var en legendarisk träpatron som satt i ledningen för sitt företag i ett halvt sekel, 1856 - 1905, och bodde på herrgården i Tunadal. Ändå ville han enligt tidens sed ha ett sommarnöje också.

I början av 1880-talet byggde han Villa Solbacken med sin ymniga snickarglädje och den vackra blomsterverandan. Vid Jacobsens död såldes huset till en annan legend, C. A. Olsson, Bygg-Olle kallad, som dock sålde det vidare tre år senare och själv byggde sig Villa Grankulla strax bredvid. Solbacken såldes då till direktör Herman Salén på Sundsvalls Enskilda bank, en passionerad seglare som efterlämnat en del föremål i huset. Han kallade ett rum Kajutan och förvarade marina föremål där. 1945 såldes det till Einar Hagelby, också han en bankman och dessutom föreståndare för Sveabiografen.

Solbacken ägs nu av tredje generationen Hagelby och tillhör de få hus på Petersvik som alltid varit enbart sommarhus. Huset med sin glasveranda prydde omslaget till den mest omfattande bok som skrivits om sommarvillor i Sverige, "Sommarnöjen vid vattnet" (2002) av Ann Katrin Pihl Atmer, docent i konsthistoria vid Stockholms universitet. Unikt med Solbacken är att ägarna varit måna om att inte ändra huset särskilt mycket. Endast två stora renoveringar har gjorts, en i början av 50-talet då gaskaminen i hallen byttes mot en öppen eldstad samt 1945 då köket renoverades enligt tidens standard.

I alla rum finns kakelugnar, ursprungliga dörrar, paneler och stuckaturer och i många av dem finns också inventarier kvar ända sedan Jacobsens tid: hyllor, matmöbler, ett skåp dekorerat av Bygg-Olles hustru Clara och inte minst de gamla tafflarna, föregångarna till pianot. Om logistikparken blir verklighet kommer en terminalbyggnad och en lastbilsparkering att breda ut sig där Villa Solbacken i dag står.

Källor: Nils Johan Tjärnlund och Sundsvalls museum