Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solceller är ett dyrt sätt att få el i uttaget – bara banken blir vinnare

Replik på Elbolagen har flyttat produktionen till konsumenterna – och vi får betala, ST 3/10.

Den besvikelse som noteras beror på att investerade 100 000 kronor i solel gav 5 000 kilowattimmar, vars värde borde vara cirka 5 000 kronor årligen.

Elproducerande solceller har verkningsgraden 5 procent av de 1 000 watt per kvadratmeter som solen ger en sommardag. Ett dyrt sätt att producera el på, om man inser att även omvandlaren från lik- till växelström drar ner verkningsgraden. Distribution ut på nätet och tillbaka igen ger också stora förluster som nätägaren tar betalt för. Det finns alltid mer än ett sätt att undvika att slösa bort pengar/energi och om nätet inte får något tillskott, får nätets ägare ta det från annat håll under lågprisperioden.

Bostadsrättsföreningar överöses också med solcellsförslag, tanken verkar vara att bara göra banken till vinnare. Med bidrag följer ofta något obra, som går att ändra på eller undvika.Även stora elbolag blir grundlurade, vi såg det i Nuon- och kärnkraftsaffären i Europa där Vattenfall blev blåsta på ett stort antal miljarder och nu måste avskeda 1 000-talet anställda i Sverige för att inte konkursa.

Systemet är inte byggt för att matas in bakvägen och påverkar nätets totala verkningsgrad om det blir för många små producenter. Tyskland har förbud mot anslutning av nya sol- och vindanläggningar som laddar in på nätet. Samma gäller på Gotland som är provområde för sol- och vindkraften och som drabbats av blackouts lite då och då. Vidare vindkraftutbyggnad i Sverige hörde jag på P4 var stoppad av regeringen. Allt är bra i lagom dos, som min morfar uttryckte det.

Brister i kunskap ställer till med trassel men tekniken är omutbar, visst är det fantastiskt.

Nils-Åke Sandberg

Läs även:

Elnätsavgifterna ökar kraftigt – så dyrt blir det i din kommun

Hemabs satsning på biogas bör stödjas

Laddplatserna är inte en parkeringsplats – jag ställer mig inte framför pumpen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel