Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solceller är ingen vits i Norrland – här är ju mörkt under en stor del av året

Replik på Du har helt missat poängen – solceller sparar pengar och är bra för miljön, ST 19/10.

Hur man ser på nyttan på olika investeringar beror tydligen på hur grön man är i sinnet. Det är fint och i tidens anda att vurma för klimatsmarta investeringar trots att de inte bidrar till något mer än onödiga kostnader.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Norrland har haft ett elöverskott sedan vattenktraftsutbyggnaden under 50- och 60-talet – detta exporteras. Vattenkraften är den rena förnybara källan som redan finns och levererar 99 procent av tiden. Enligt energimyndigheten är tillgängligheten för vindkraft och solkraft på årsbasis tillsammans endast 7–8 procent, på grund av den intermitenta driften. Att då investera i något som behöver support av annan elförsörning ungefär 90 procent av leveranstiden är en härdsmälta typ Harrisburg. Hur klimatsmart är det att investera i dyra elanläggningar som inte behövs?

Vattenfall fick frågan varför man inte satte in en ny turbin i nya utskovet i Bergeforsen då miljontals kubikmeter vatten passerar där varje dygn. Det är inte ekonomiskt försvarbart med de elöveskott som finns i dag.

Solenergin har svårt våra 365 nätter – i norra Sverige har vi 5–6 månader med kyla och mörker när elförbrukningen är som störst. Under sommarhalvåret halveras elförbrukningen, då leverar solcellsläggningana som mest och än mer onödig el. Vår export till baltstaterna innehåller då både sol- och vindkraftsel som subventionras med 50 procent per kilowatt av skattebetalarna då marknadspriset är ungefär hälften av driftskostnaderna.

Jag har räknat på min villa, solceller betalar sig efter cirka 20–22 år, luftvärmepump cirka tre år.

Utan statens märkliga subventionspolitik i elförsörningen skulle varken vindkraft eller solcellsanläggningar vara möjliga. Solceller och vindkraftverk importeras och påverkar handelsbalansen negativt, importen av solceller kostar cirka fem gånger mer än för en luftvärmepump. Kontentan blir att elpriset kommer att höjas rejält då inkomsterna sinar för den befintliga rena vattenkraften.

Ingemar i Bosvedjan

Läs även:

Solceller är ett dyrt sätt att få el i uttaget – bara banken blir vinnare

Elbolagen har flyttat produktionen till konsumenterna – och vi får betala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel