Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteå säger upp samarbetet med Kollektivtrafikmyndigheten

Sollefteå kommun vill lägga ner Kollektivtrafikmyndigheten. Kommunstyrelsen har beslutat säga upp samarbetsavtalet.

Redan i november på det allmänna utskottets sammanträde, väckte oppositionsrådet Bengt Sörlin (M) frågan. Han tyckte att man skulle säga upp avtalet med Kollektivtrafikmyndigheten bland annat mot bakgrund av att myndigheten aviserat avsevärt ökade administrativa kostnader för verksamheten.

Sedan dess har ärendet beretts och vid kommunstyrelsens senaste sammanträde beslutades enigt att säga upp samarbetsavtalet.

Kollektivtrafikmyndigheten, före detta länstrafiken, ägs gemensamt av länets sju kommuner samt landstinget. Myndigheten ansvarar för kollektivtrafiken i Västernorrland. Nu vill inte Sollefteå vara med längre. Och det har flera orsaker. Främst den kommande nya regionbildningen i landet.

Redan nästa år, eller senast 2019, kommer Sverige att indelas i nya regioner och dagens län kommer att försvinna. Hur regionerna kommer att se ut är inte helt klart.

Men oavsett hur det än blir så kommer det att påverka dagens Västernorrland.

Uppsägningen skickas till Kollektivtrafikmyndigheten och de andra medlemmarna under torsdagen. I den skriver kommunstyrelsen att det regionala utvecklingsansvaret innebär ett territoriellt ansvar där kommuner, myndigheter, universitet, näringsliv och civilsamhälle ska samlas kring en strategi för regionens utveckling. Kommunen poängterar också att kollektivtrafiken är en viktig strategisk del i den regionala utvecklingen.

– Kollektivtrafiken är så viktig den bör drivas i regionens regi, säger Elisabet Lassen (S), kommunalråd.

Eftersom det är viss uppsägningstid väljer Sollefteå kommun att säga upp avtalet redan nu. Avtalsperioden motsvarar mandatperiodens längd med en möjlighet till uppsägning senast 18 månader före respektive avtalsperiods utgång. Nästa val är hösten 2018.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!