Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteå sjukhus ex-chef tar över makten i landstinget

Inger Bergström tar tills vidare över när landstingsdirektör Anders L Johansson avgår.
Bergström har tidigare varit sjukhusdirektör vid Sollefteå sjukhus i fem år.

ST avslöjade på torsdagen att landstingsdirektör Anders L Johansson avgår. På sex dagar har landstingets högste politiker Elisabet Strömqvist (S) och dess högste tjänsteman avgått.

För Johansson väntar ett års arbetsfrielse med en månadslön på 140 000 kronor.

Tillförordnad landstingsdirektör blir landstingets kanslichef Inger Bergström. Johansson satt fem år vid makten och det är lika många år som Bergström var sjukhusdirektör för Sollefteå sjukhus 2007–2012.

Finns det risk för jäv när du blir landstingsdirektör?

– Jag hade ett länsuppdrag även då som sjukhusdirektör och det ser inte jag som någon motsättning, säger Inger Bergström.

Men som sjukhusdirektör sa du att det behövs ett akutsjukhus i Sollefteå?

– Jag uttalar mig inte om det. Jag är ledsen, men jag vill inte svara på någonting nu, säger Bergström.

Men kan man ta bort BB i Sollefteå?

– Jag kan inte fortsätta prata för jag är på väg till ett möte, säger Bergström.

I Sveriges Radio sommaren 2012 fick hon som dåvarande sjukhuschef i Sollefteå frågor i ämnet.

– Det går inte att ta bort Sollefteå sjukhus och klara en vårdgaranti och ge en bra tillgänglighet i vården med de två kvarvarande sjukhusen, utan vi behöver alla tre, sa Bergström i juli 2012 i SR.

– Jag är övertygad om att det behövs ett basutbud på varje sjukhus. Befolkningens behov av sjukvård måste återspegla det utbud som finns, sa Bergström.

I intervjun höll hon inte med om att tre akutsjukhus i länet är för dyrt.

– Vi vet att om man drabbas av stroke är tiden till behandling väldigt viktig. Det gör att vi bör ha kvar de här tre sjukhusen med ett basutbud, sa Bergström.

När Elisabet Strömqvist (S) dumpas som landstingsråd av det egna partiet tar Erik Lövgren (S) över som ordförande tills vidare.

Inger Bergström är före detta sjukhusdirektör för Sollefteå sjukhus, finns det inte en jävsrisk?

– Det bedömer jag inte, säger Erik Lövgren.

Varför då?

– Förklara, varför skulle det vara jäv, säger Lövgren.

Om hon har varit sjukhusdirektör i många år, finns det då en risk att hon inte är opartisk när man ska ta fram sparförslag för Sollefteå sjukhus?

– Nej, jag bedömer Inger Bergström som helt opartisk och lojal tjänsteman för landstingets bästa och alla invånares bästa i länet, säger Lövgren.