Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteå sjukhus har 21 av de 24 dyraste stafettveckorna – läget värst på röntgen

När landstinget redovisar de dyraste stafettveckorna för läkare det senaste året handlar 21 av 24 dyraste veckorna om Sollefteå sjukhus. Värst är läget på röntgenkliniken i Sollefteå där 17 stafettveckor i snitt har kostat 167 000 kronor per vecka.

Annons

I höstas publicerade Mittmedia uppgifterna om att kvinnokliniken i Sollefteå betalat 200 000 kronor för en stafettvecka. Men det finns fler exempel på höga hyrkostnader.

Läs också: Stafettläkare i Sollefteå kostar 200 000 kronor – i veckan

Bland landstingets 24 dyraste stafettveckor för läkare det senaste året handlar inte mindre än 21 av dessa veckor om Sollefteå sjukhus. 17 stycken, det vill säga en överväldigande majoritet av stafettveckorna, gäller i sin tur för röntgenkliniken i Sollefteå.

Genomsnittskostnaden för de här 17 veckorna på röntgenkliniken ligger på 167 000 kronor, där den största delen av landstingets utgifter berör jourkostnader.

– Vi har i snitt en stafettläkare i veckan i Sollefteå. Stafettläkare är dessutom dyra, det är mycket dyrare än att ha en ordinarie läkare, säger Liselott Mafi, länsverksamhetschef vid röntgen och klinisk fysiologi i Landstinget Västernorrland.

Läs också: Stafettkostnader slår nya rekord i Landstinget Västernorrland: "Det är väldigt allvarligt"

Hittills i år ligger de totala stafettläkarkostnaderna vid länets tre sjukhus för länsverksamheten röntgen och klinisk fysiologi på 19 miljoner kronor, vilket är överlägset högsta siffran bland landstingets länskliniker. På andra plats bland samtliga länskliniker hamnar psykiatrin med 12 miljoner kronor och trea är medicinkliniken med 10 miljoner.

Varför är stafettläkare så dyra på röntgenkliniken i Sollefteå?

– Det här har att göra med att vi inte har någon fast specialistläkare i Sollefteå som kan gå jour. Stafettläkaren går inte bara dagtidsveckor utan dessutom de flesta jourer. Och röntgenkliniken i Sollefteå har jourberedskap dygnet runt, säger Liselott Mafi.

Fungerar det att ha en verksamhet utan fasta läkartjänster som kan ta jourer?

– Det fungerar men det är dyrt. Vi har bra stafetter och jag är medveten om att det är dyrt, men det är det alternativ som vi har, säger Liselott Mafi.

Och de höga stafettkostnaderna för röntgenkliniken i Sollefteå fortsätter.

– Ja, det fortsätter så länge vi ska ha beredskap och jour för då behöver vi stafettläkare, säger Liselott Mafi.

Läs också: Landstingets hälsocentraler blöder allt mer: "Vi får inga sökande till tjänsterna"

Hon pekar på att det även finns bemanningsproblem för röntgenkliniken i Sundsvall och Örnsköldsvik.

– Så länge ett sjukhus har jourverksamhet och akutverksamhet måste röntgen finnas där med beredskap. Vi måste bemanna, annars kan man inte bedriva akutsjukvård, säger Liselott Mafi.

Hon berättar att det även finns digitala lösningar, men när det gäller trauma finns det tillstånd som man inte kan lösa på distans från Sundsvall.