Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren vill överklaga pedofilbrödernas dom till Högsta domstolen

Artikel 9 av 14
Sollefteåduo i pedofilhärva
Visa alla artiklar

Hovrätten sänkte de våldtäktsdömda brödernas straff rejält. Nu vill kammaråklagaren, Christina Edlund Nilsson, att fallet tas upp i Högsta domstolen. Det skriver SVT Västernorrland.

Annons

I tingsrätten dömdes de två bröderna från Sollefteå till 14 respektive 12 års fängelse för minst 1 000 sexövergrepp och våldtäkter på barn. Hovrätten sänkte sedan straffet till nio respektive sju års fängelse.

Nu vill åklagaren överklaga domen till Högsta domstolen.

– Jag är besviken över utfallet i hovrätten. Enligt mitt förmenande gjorde tingsrätten en mer korrekt värdering av gärningarna och påföljderna för dem, säger Christina Edlund Nilsson till SVT Västernorrland.

De sänkta straffen motiverades bland annat med att det är osäkert exakt hur många gånger männen förgripit sig på barnen.

I tingsrätten dömdes de för minst 1000 grova våldtäkter och grova sexuella övergrepp på fem barn. Hovrätten menar också att det handlar om ett mycket stort antal övergrepp under flera år, men att det inte med säkerhet går att fastställa hur många brott de begått och att det i vart fall inte är så många som 1000.

En annan förmildrande omständighet var enligt hovrätten att sexbrotten skett för många år sedan, att det inte förekommit något våld från männens sida och att endast ett av de fem drabbade barnen har varit "väldigt ungt".

Hovrätten menade även att de barn som hade utsatts av bröderna hade haft ett visst utbyte av umgänget. Detta har kritiserats, bland annat av rättsexperten Sven-Erik Alhem.

– Hovrättens domskäl för mina tankar tillbaka i tiden. Förklaringarna till att övergreppen har skett är ålderdomliga och irrelevanta. Man skulle kunna jämföra det med att man förklarade en våldtäkt mot en kvinna med att hon och gärningsmannen också hade druckit kaffe och spelat kort ihop. Ingen skulle säga så, sa han till Allehanda tidigare i veckan.

Åklagarmyndigheten har fram till den 10 april på sig att ansöka om prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Alla artiklar i
Sollefteåduo i pedofilhärva
Annons