Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AT-läkare riskerar att förlora praktikplats i Sollefteå: Det finns ingen reservplan

AT-läkaren Amanda Johansson ställer in sig i ledet bland de som rasar över besluten som tas och föreslås av ledningen i landstinget. "Vår lojalitet ligger hos patienterna. Men det är svårt att bedriva en vettig vård när resurserna krymper hela tiden, säger Amanda Johansson som har gjort sina sex månader på kirurgin och som nu är på medicinavdelningen".

Annons

Amanda Johansson, AT-läkare i Sollefteå.

Efter sommaren komme rnya AT-läkare till Sollefteå, i tron att de ska kunna göra sin allmäntjänstgöring i Sollefteå även inom akut kirurgi. Dessutom övergår några av Amandas AT-kollegor på medicin till kirurgi i höst.

– Det som är tragiskt är att det uppenbarligen inte finns någon plan för hur de ska lösa situationen förAT-läkarna om de tar bort den akuta kirurgin i Sollefteå. Att den akutaortopedin skall bort är ju redan bestämt. En AT-läkare som inte har någon erfarenhet av akuta kirurgiska och ortopediska tillstånd kommer inte attuppfylla kraven för legitimation när AT är avslutad. Det borde alltså finnas enplan för hur de AT-läkare man anställt till Sollefteå skall få den erfarenheten, men det finns i nuläget inte, trots att frågan ställts till ledningen upprepade gånger sedan förra hösten. Jag var i kontakt med länsövergripande AT-studierektor Elisabeth Skagius den 28:e och hon bekräftade då att det inte finns någon plan ännu.

– Många av de som börjari höst har säkert redan ordnat bostad här. Hur skall de göra? Var kommer de att bli placerade? Dagpendling är knappast ett alternativ. Jag skäms verkligen för att mina kollegor ska behövas utsättas för det här.

Amanda Johansson har sina rötter i Sollefteå. Hon är född och uppvuxen ett stenkast från Sollefteå sjukhus men flyttade som 19-åring till Umeå. När det var dags att påbörja AT valde hon att söka sig till Sollefteå och det var tidigt förra hösten.

– Samma dag som flyttlasset gick från Umeå till Sollefteå kom första beskedet om hoten mot akut ortopedi och kirurgi i Sollefteå. Jag minns att jag tänkte vad är det som händer egentligen? Hur blir det nu?

Amanda Johansson ha ralltså varit med på hela resan, den som började på allvar för snart ett årsedan.

– Min AT-tjänst berörs inte, eftersom jag började med kirurgiblocket. Men jag lider med alla som nu kommer hit och ska börja sin tjänstgöring.

Amanda stödjer helt överläkaren Ingrid Liljenbergs utspel häromdagen. Hon riktade stark kritik mot ledningen och ansåg bland annat att det är skamligt hur man handskas med sanningen.

– Det är också fult av ledningen att gå ut och säga att det är både läkar- och sköterskeflykt från Sollefteå. Jag skulle vilja säga att det är många som istället lojalt biter sig fast in i det sista för att de trots allt hoppas på en bättre lösning.

Nya kullen av AT-läkare landar i Sollefteå om några veckor. Frågan är då om de har någon akutkirurgiavdelning att gå till?

Mer om Landstingskrisen

Överläkare riktar skarp kritik mot ledningen: "Skamligt hur man handskas med sanningen"

Annonsering efter personal för 800 000 kronor – men inte efter läkare inom kirurgi och ortopedi i Ångermanland

Bedömde att riskanalys inte behövdes – trots att trycket på övriga akutmottagningar ökar

Länsklinikchefen om problemen att rekrytera till Sollefteå: "I praktiken är det omöjligt"

Mer läsning

Annons