Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslutet fattat – akut ortopedi läggs ner i Sollefteå

Den akuta ortopedin vid sjukhuset i Sollefteå försvinner. Det står klart sedan landstingsfullmäktige på torsdagen fattat det slutgiltiga belutet.

Annons

Beslutet innebär att all akut ortopedi i Sollefteå avvecklas för att istället flyttas till Örnsköldsvik, I utbyte får Sollefteå sjukhus en enhet för elektiv, planerad, ortopedi. Det ska enligt förslaget röra sig om cirka 300 operationer om året.

När förslaget blev känt upstod ett ramaskri i Ådalen eftersom man menar att det är ett första steg mot att avveckla Sollefeå som akutsukhus. Utan akut ortopedi faller, enligt kritikerna, kirurgen och förlossningen också.

Det var inget enigt fullmäktige som antog förslaget. När ärendet var uppe i april lyckades oppositionen få igenom en minoritetsremiss. Men den här gången krävdes en majoritet och majoriteten var för förslaget.

Man kunde se en tydlig skiljelinje mellan de båda landskapen i länet. Vänstern är till exempel splittrad och även Centern. Jonny Lundin till exempel drev frågan att Sollefteå skulle få en elektiv ortopedi men behålla den akuta delen också, i avvaktan på hur det går med tankarna på 10 hundra.

Men även moderaterna var oense, Sollefteås Bengt Sörlin agerade hårt för att förslaget skulle avslås, medan landstingsrådet Per Wahlberg, nu efter återremissen, kommit fram till att det är ett bra förslag.

- Låt inte det här bli ytterligare ett valsvek mot Sollefteå, sade Sörlin.

Hos socialdemokraterna valde två av Sollefteåledamöterna, John Åberg och Mikael Sjölund, att inte delta i i mötet. Deltog däremot gjorde My Larsson från Junsele. Hon gick emot partiet och yrkade avslag på förslag. Hon passade okså på att göra en personlig reflektion.

- Om inte Sollefteå sjukhus funnits där det ligger så hade jag varit två bröder och en bästa vän kort, sade hon och hänvisade till en allvarlig trafikolycka för någon månad sedan.

Hur hennes politiska karriär påverkas av det här återstår att se. Hennes mamma, Linnea Stenklyft, valde under dramatiska former att hoppa av helt i vintras eftersom hon inte kan ställa upp på nedskärningarna av Sollefteå sjukhus.

Enligt vad Allehanda.se erfar förbereder den ideella föreningen "Sollefteå Framtidens aksutsjukhus" ett överklagande med omedelar inibition av fullmäktiges beslut.

När förändringen kan träda i kraft är oklart.. Sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson som följde debatten på läktaren är osäker på när förändringar i Sollefteå kan genomföras:

– Processen har ju fördröjts av återremissen. Dessutom finns problemet som framkommit här att några har slutat i Sollefteå. Vi måste se över kompetensen. Så förändringen kan tidigast bli av i slutet av året, säger hon.

Läs också: Sollefteåpolitiker lämnade mötet.

Läs också: I dag klubbas ortopedin och rehabmedicin – följ vår liverapportering

Läs också: Sollefteåsossar lämnade landstingsfullmäktige – vill inte delta i beslutet om ortopedin

Läs också: Majoritet i styrelsen – ortopedin i Sollefteå och rehab i Härnösand flyttas

Mer läsning