Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslutet om ortopedin får verkställas – i väntan på överklagandet

Beslutet om den akuta ortopedin i Sollefteå och rehab i Härnösand får verkställas i väntan på överklagandebeslutet. På onsdagen kom förvaltningsrättens avslag för den begärda inhibitionen.

Annons

Det var i månadsskiftet mellan juni och juli som den ideella föreningen "Sollefteå Framtidens Akutsjukhus" överklagade landstingsfullmäktiges beslut om att avveckla den akuta ortopedin i Sollefteå och flytten av rehab från Härnösand. I samband med överklagandet begärdes också inhibition, verkställighetsförbud, av beslutet. Ordföranden för föreningen, Nils-Gunnar Molin, är den fysiska person som både överklagat och begärt inhibition. Han är mycket förvånad över avslaget.

- Jag tycker inte det ursprungliga beslutet tillkom i laga ordning, så jag är förvånad över förvaltningsrättens beslut, säger han.

Under sommaren hålls den akuta ortopedin och kirurgin stängd. För den akuta ortopedin kan stängningen bli permanent.

Avslaget innebär att beslutet om att avveckla den akuta ortopedin i Sollefteå och flytta rehab från Härnösand får genomföras i väntan på att överklagandebeslutet kommer. Enligt förvaltningsrätten ansåg man att det inte fanns skäl nog att genomföra ett verkställighetsförbud då det inte ansågs "vara svårt eller omöjligt att låta en verkställighet av det överklagade beslutet återgå om det senare skulle upphävas".

Läs också: Stängd akut – då hamnar ideell förening i kläm: "Finns folk som är desperata"

Nils-Gunnar Molin menar att landstingsfullmäktige inte följt kommunallagen gällande minoritetsåterremissen när de tagit beslutet. Enligt honom fanns det därför starka skäl för förvaltningsrätten att godkänna en inhibition. Men än är inte saken avgjord och nu hoppas han på överklagandebeslutet.

- Loppet är inte kört bara för att de sa nej till inhibition, säger han.

Och det finns dessutom en chans att påverka avslaget om inhibition.

- Det finns möjlighet att överklaga även förvaltningsrättens beslut. Det är nästa steg, säger Nils-Gunnar Molin.

Läs också: Beslutet fattat - akut ortopedi läggs ner i Sollefteå.

Läs också: Ortopedibeslutet överklagas.

Mer läsning

Annons