Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett sjukt kaos som överträffar de sjukaste förväntningar – landstinget skakas av ännu en bisarr historia

Landstinget Västernorrland skakas av ännu en bisarr historia. Ett redan sjukt manus går in på ett ännu sjukare kapitel där den så kallade verkligheten visar att dikten bara en blek följeslagare.

Annons

Det är inte första gången som marken briserar under Landstinget Västernorrland. Mest svårglömd är kanske epoken under sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson där de mediala skandalerna föll som väl spridda hagelsvärmar över den västernorrländska tundran. Det handlade bland annat om Sigbjörns upptrappade konflikter med landstingsrådet Jacomina Beertema (M), om en lyxshoppande personalchef som sparkades och om hur sjukhusdirektör Olofsson polisanmälts sedan han skulle ha knuffat och kallat en kvinnlig chef inom primärvården för "kärringdjävel".

Läs också: Sigbjörns bomber skakade sjukhuset

Landstingsdebatten handlar mycket om Sollefteå sjukhus, som har ett upptagningsområde på 36 000 invånare, att jämföra med Sundsvalls sjukhus som har cirka 150 000 invånare.

Det senaste kapitlet i landstingets dokusåpa startade i höstas när Mittmedia avslöjade den hemliga insatsplan som landstinget ville sjösätta. I ett ekonomiskt krisande landsting riktades blicken mot ett nio våningar högt inlandssjukhus i Sollefteå. Det blev också startskottet i Ådalen på en mobilisering, som fick landstingstopparna att börja falla som furor.

Landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S) tvingades bort av sina egna partikamrater. Landstingsdirektör Anders L Johansson försvann som en avlöning ner mot Stockholm där han landade mjukt med en gigantisk fallskärm. Enligt det nya landstingsrådet Erik Lövgrens (S) första version sa Johansson upp sig. Senare medgav Lövgren att det var en lögn och att Johansson fått sparken. Och ännu senare fick Erik Lövgren ta emot dödshot på Facebook. Ytterligare ett avhopp kom när primärvårdsnämndens ordförande Linnéa Stenklyft frivilligt klev av.

Läs också: Dödshot på Facebook mot landstingsrådet Erik Lövgren

Mittmedia avslöjade vidare att en länsklinikchef hade ett kompberg på tolv år och att en annan kvitterade ut 48 000 kronor i veckan till sitt privata aktiebolag. Lars-Gunnar Hultin (V) polisanmälde därför förre "sjukhusdirektören" Margareta Berglund Rödén för trolöshet mot huvudman och det blev droppen som fick Socialdemokraterna att avbryta samarbetet med det imploderande Vänsterpartiet. Vi berättade också att kvinnokliniken i Sollefteå ett antal gånger anlitat stafettläkare för 200 000 kronor i veckan.

Läs också: Nya landstingskrisen: Nu splittras vänstern – mellan Medelpad och Ångermanland

Luttrade politiker vittnar överlag om en politisk turbulens som saknar motstycke.

Läs också: Per Wahlberg (M): "Finns personer som vill smutskasta mig"

Och sen gjorde landstingets oppositionsråd Per Wahlberg en polisanmälan om ärekränkning.

Därefter följer den osannolika vändningen att det är Sollefteås kommunikationsstrateg Majed Safaee som misstänks för grovt förtal.

Safaee är inte dömd men enligt vice chefsåklagare Peter Salzberg har han gjort vissa medgivande, även om han förnekar förtal.

Men om oppositionsrådet Per Wahlberg utsatts av någon för lögnaktigt förtal med bakomliggande politiska syften börjar den här historien bli riktigt, riktigt otäck.

MER LÄSNING:

Majed Safaees första ord efter brottsmisstankarna – erkänner gärningen men inte grovt förtal

Ordföranden: Majed Safaee har ingen koppling till Sollefteå Framtidens Akutsjukhus

Kommunalrådet om misstänkta förtalet: "Onödigt och besvärande i ett känsligt läge"

Erik Lövgren (S) lider med Per Wahlberg (M): "Jag vet själv hur det känns"

Bengt Sörlin (M) om misstänkta förtalet: "Det här får folk att dra sig från att engagera sig"

Mer läsning

Annons