Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns ingen definition

Socialstyrelsen har ingen definition på vad som är akutsjukhus och vad som är sjukhus.

Annons

Landstingspolitiker vet inte varför ordet akutsjukhus har ersatts med ordet sjukhus i den senaste landstingsplanen. De menar att ordet inte har så stor betydelse utan att det är innehållet och den vård som ges på sjukhuset som räknas, någonting som läkare som tidningen har varit i kontakt med inte håller med om.

På Socialstyrelsen har man inte någon officiell definition på vad ett akutsjukhus kontra ett sjukhus innebär. Mats Granberg har varit i kontakt med myndighetens terminologer för att få svar, men inte ens de vet svaret.

– Definitionerna ser olika ut i landstingen. Min personliga uppfattning är att det ofta finns en koppling mellan att ett akutsjukhus har en akutmottagning och en operativ verksamhet, medan ett sjukhus består av verksamheter som inte opererar, säger Mats Granberg.

Enligt Wikipedia ska ett akutsjukhus kunna ta emot akut sjuka patienter dygnet runt. Det ska finnas omedelbar tillgång till operationsavdelning, intensivvård, röntgen, och jourverksamhet inom ett stort antal specialiteter. Ett sjukhus ska ge vård till inneliggande patienter samt specialiserad öppenvård. Sjukhusen ansvarar för patienter med sjukdomar eller skador som inte kan utredas eller behandlas inom primärvården.

Mer läsning

Annons