Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrensen hårdnar – Sundsvall sjunker i miljörankning

Sundsvalls kommun sjunker i miljörankning från plats 25 till 31. Anledningen till att kommunen backar är den hårdnande konkurrensen, visar tidningen Aktuell hållbarhets granskning.

Annons

Kommunrankningen mäter hur stor ambition och aktivitet kommunerna har inom miljöområdet. Den baseras genom en egen enkät från flera offentliga källor om kommunernas arbete som sedan sammanvägts i en totalpoäng.

Sundsvalls kommun backar från fjolårets plats 25 till 31 konstaterar Aktuell hållbarhet som för åttonde gången presenterar sin granskning av kommunernas miljöarbete.

– Det är i en hårdnande konkurrens som Sundsvalls kommun har sjunkit i vår miljörankning. Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa det behövs förbättringar, säger Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell hållbarhet.

Granskningen visar att Sveriges kommuner fortsätter driva miljöarbetet framåt. Fyra av tio kommuner har tuffare krav på utsläppsminskningar av växthusgaser. Andelen som infört en köttfri dag i kommunens matserveringar har ökat med 80 procent de senaste två åren.

Men det finns fortfarande saker som behöver förbättras. Bara var femte kommun har exempelvis en politiskt antagen kemikalieplan för att minska användningen av farliga kemikalier.

Västerås kom i topp på listan över Sveriges bästa miljökommun 2016.

Mer läsning

Annons