Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsklinikchefen om akuta kirurgins framtid i Sollefteå: "Beskedet kommer alldeles strax"

I slutet av den här veckan kan beskedet komma. Beslutet om den akuta kirurgin vid Sollefteå sjukhus öppnar igen eller om den kommer att stängas för gott.

Annons

Sollefteå sjukhus.

– Jag har inga kommentarer, svarar Leif Israelsson, länsklinikchefen på en direkt fråga om de kommer att öppna eller inte.

Ni har tidigare uppgett att det varit svårigheter att rekrytera personal, har det skett någon förändring där?

– Jag har egentligen inga kommentarer i dag. Nina Fållbäck Svensson är tillbaka i tjänst den här veckan efter sin semester så nu börjar vi bli fulltagliga, säger Leif Israelsson.

Och vad händer?

– Vi har diverse arbetsmöten inplanerade den här veckan så ett besked bör kunna lämnas alldeles strax.

Hur nära förestående är ett besked?

– På torsdag bör det komma, men då hänvisar jag till Nina Fållbäck Svensson.

Det har inte framkommit några signaler åt endera hållet den senaste tiden. Men för knappt tre veckor sedan såg det mörkt ut för den akuta kirurgin i Sollefteå. För då uppgav Leif Israelsson att det var svårrekryterat både med läkare och sköterskor, och som bemanningen såg ut då skulle man inte kunna öppna den akuta kirurgin efter sommarstängningen 29 augusti.

Den akuta kirurgin vid Sollefteå sjukhus sommarstängde 15 juli. Enligt landstingsledningen på grund av att den inte kunde bemannas. Patienter i behov av akut vård har sedan dess transporterats till sjukhusen i Örnsköldsvik och Sollefteå.

Det har självklart ökat belastningen på de sjukhusen samtidigt som ambulanstransporterna ökat betydligt i framför allt Sollefteå, men även Kramfors. Nyligen framtagen statistik visade att ökningen i Sollefteå var inte mindre än 20 procent och i Kramfors uppgick siffran till 12 procent.

– 20 procent är mycket för en liten station som Sollefteå, ansåg Marie Nilsson, enhetschef för ambulanssjukvården i Sollefteå.

Ökad belastning på ambulansen har också inneburit att väntetiderna har ökat. Tidigare har vi berättat bland annat om ett fall där Rolf Berglin i Myrdalen, några mil ovanför Ramsele, fick vänta i drygt fyra timmar på en ambulanstransport.

Anledningen till den långa väntetiden var att ambulanser ute på fältet prioriterades till andra platser under själva väntetiden. Ambulansen som småningom anlände till Myrdalen fick det här larmet drygt två timmar efter att en bekant till den skadade ringde första gången.

Läs också: Efter stängningen av akutkirurgin – extrainsatta ambulanser kostar miljoner för landstinget

Läs också: Sjukt många resor för svårt skadade Rolf

Läs också: AT-läkare riskerar att förlora praktikplats i Sollefteå: Det finns ingen reservplan

Mer läsning

Annons