Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man krossade ryggkota efter bärplock – fick vänta i fyra timmar på ambulans

Rolf Berglin krossade en kota i ryggen när han föll olyckligt vid ett stenrös i Myrdalen, nära Rensjön och Terrsjö, tre mil från Ramsele.
Bäste vännen Sune Eliasson larmade efter ambulans, men de fick vänta över fyra timmar innan sjuktransporten var på plats.

Annons

Maj-Lis Hägesten Larsson och Sune Eliasson är upprörda över det som händer inom landstinget i Västernorrland .

– Det här är fruktansvärt. Är det på sådana här villkor de vill att vi som bor i glesbygd ska förhålla oss till, suckar Sune Eliasson.

– Jag förstår ingenting. Vart är sjukvården på väg i Västernorrland, undrar kusinen Maj-Lis Hägesten Larsson, en gång sjukhusdirektör i Sollefteå, som tillbringar mycket tid i området genom att hon är barndomsfödd i Terrsjö.

Läs också: Här är konsekvenserna av den stängda akutmottagningen i Sollefteå

Rolf Berglin fick sedan frågan om han ville åka till Örnsköldsvik eller Sundsvall vilket är ungefär 20 mil enkel väg i båda riktningarna.

– Men valet var ganska enkelt. Det blev Östersund istället eftersom det bara är tio mil dit och samma avstånd hade gällt om Sollefteå varit öppet. Det här betyder också att landstinget Västernorrland får betala en avgift till landstinget i Jämtland för den här platsen.

Skälet till att det dröjde så länge som drygt fyra timmar innan sjuktransporten var på plats i Myrdalen var den att ambulanser omdirigerades i länet under den här fredagseftermiddagen då det hände.

– Efter att jag larmat första gången ringde jag ytterligare ett par gånger och efterlyste en ambulans. Då fick jag till svar att de hade fått styra om transporterna eftersom de bedömdes vara prio-ett.

– Det är klart att ingen kunde se inre skadorna på Rolf som visade sig vara en krossad kota i ryggen. Det är så allvarligt att han under helgen transporterats i ambulansflyg till Umeå där han nu ska opereras, berättar Sune.

Sune Eliasson och Maj-Lis Hägesten Larsson

Läs också: Akutens sommarstängning upprör personalen: "De har försatt oss i en jävlig situation"

Som ni förstår var det en hel del dramatik som utspelade sig i trakterna av Myrdalen och Terrsjö i västra Ångermanland den här dagen. Rolf Berglin hade plockat hjortron, var på väg hemåt och genade över ett stenrös där han föll olyckligt och slog i både rygg och huvud.

– Bara att ta sig upp efter fallet tog en timme. Sedan hade han en bit att gå också innan jag kunde möta upp honom.

Han tvingades alltså gå ytterligare en sträcka efter fallet och sedan vänta i flera timmar på ambulans?

– Precis så var det. Men Rolf är tjurig och inte den som gnäller i onödan. Fast jag kan inte hålla tyst när vi som bor i glesbygd kan drabbas på det här sättet som nu hände på grund av att de har stängt akutmottagningen för kirurgi- och ortopedi i Sollefteå.

Läs också: Landstingsstyrelsen oroas av läkarflykten: "Vi sitter inte med armarna i kors"

Maj-Lis Hägesten Larsson, sjukhusdirektör i Sollefteå 1994-2000, blir både ledsen och besviken över det som sker i landstinget i Västernorrland.

– Jag känner sorg i mitt hjärta som jobbat med hälso- och sjukvård och utveckling i 40 år. Det är ett sorgligt kapitel det som sker just nu för glesbygdsborna.

– Har de verkligen tittat på konsekvenserna av det här förändringarna innan de fattade sina beslut? frågar sig Maj-Lis.

Mer läsning