Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordförsöket i Ramsele – knivskar offret 30 gånger och brände honom med tändare : "Det gick kraftigt överstyr"

Den 50-årige Ramselebon lämnades i en kall källare med livshotande skador. Han hade 30 sticksår från en kniv, skador från kraftiga sparkar och slag och brännsår på ryggen. På fredag börjar rättegången där två yngre Ramselebor är åtalade för mordförsök.

Annons

Mordförsöket inträffade natten mot den 21 mars. I en månad nekade de båda häktade envist till anklagelserna. Men sedan sprack det. En 28-årig man har erkänt inblandning och en 26-åring rent ut att han misshandlat grovt.

– Men det var inte för att döda, säger han i polisförhör.

Den nästan 600 sidor långa förundersökningen är en dyster och grym läsning. 50-åringen misshandlades svårt med kniv samt sparkar och slag över kropp och i ansiktet. Offret misshandlades också med en kedja. Dessutom försökte man trycka ner en cd-skiva i halsen på mannen och han brändes på ryggen med en cigarettändare. Totalt fick ta emot ett 30-tal knivhugg och lämnades sedan i källaren.

Här misshandlades den 50-årige Ramselebon.

Först när han legat svårt skadad i över tre timmar återkom de båda gärningsmännen. De hade då börjat bli nervösa över det inträffade och ville ordna upp situationen.

De flyttade mannen från källaren i före detta polishuset till den yngre mannens lägenhet. Tanken var att få in 50-åringen i värme och tvätta av honom blodet. Först då insåg de också hur illa skadad den misshandlade mannen var. Han var omöjlig att få kontakt med.

– Det gick kraftigt överstyr. Men det var inte meningen, säger 26-åringen.

Den yngre av de båda männen ringde då efter en ambulans med en uppdiktad historia att han hittat den misshandlade mannen utanför sin port.

Polisen kom strax efter ambulansen och de kunde ganska snart konstatera att den 50-årige mannen inte misshandlats utanför den port där han plockades upp. Poliserna kunde följa tydliga blodspår baklänges till det före detta polishuset och ner i det källarutrymme där mannen sedan några dagar bodde.

Redan efter några timmar beslutades att plocka in de båda misstänkta. Det nekade envist till att ha något med misshandeln att göra. De hävdade istället att de räddat den äldre mannens liv.

Men polisen fattade tidigt misstankar. De båda yngre männens redogörelser hängde inte alls ihop och efter varje förhör gjorde de någon eller några förändringar och till slut kunde de inte hur de än nekade komma undan det faktum att de varit inblandade.

Polisen lyckades bland annat rekonstruera raderade sms och bilder ur den yngre mannens mobiltelefon. Han hade skickat meddelanden till kamrater om att de skulle ”jaga 50-åringen ut ur byn” och han hade även skickat 5 bilder på den svårt misshandlade 50-åringen. De fyra första bilderna togs inom 40 minuter, nere i källaren. Den sista tre och en halvtimme senare utanför 26-åringens lägenhet, Det är otäcka bilder som visar ett nerblodat och vanställt medvetslös ansikte.

Ställd inför dessa fakta erkände den yngre till slut att han misshandlat mannen. Han har erkänt att han stuckit honom med kniv i benen, rispat honom i ansiktet, sparkat och slagit i ansiktet med mera.

– Jag hade druckit alkohol, ätit en massa benzo och grejer och var arg. Jag började slå honom och så spårade det ur, säger 26-åringen i polisförhöret.

Det sistnämnda förhöret ägde rum den 21 april, en månad efter händelsen. Vid det laget har båda två förklarat att de var arga på 50-åringen eftersom de menar att han i sin tur misshandlat en äldre handikappad man och dessutom stulit pengar av en kvinna som de båda åtalade menar att 50-årigen utnyttjat och hotat.

I den här soffmodulen satt offret när misshandeln påbörjades.

Det var för att ta tillbaka pengarna som de besökte honom i källaren den där natten. Det slutade med att 50-åringen misshandlade svårt och var nära att dö. Förutom skadorna skars även en del av örat bort och av köldskadorna har mannen tvingats amputera en tå.

Den äldre av de båda åtalade medger att han varit nere i källaren och misshandlat mannen med en kedja. Vid det tillfället ska han också ha sett någon annan stampa på 50-åringen, han kan dock inte förmå sig säga vem.

50-åringen är inte återställd än och har problem med närminnet. Han hade till en månad efter misshandeln inget minne av vad som inträffat. Senare har det kommit fler minnesbilder och så sent som den 16 maj minns han att 26-åringen huggit honom i magen och kinden.

Men förutom de båda männens erkännanden, har polisen också en mängd teknisk bevisning. Polisen har hittat de misstänktas kläder med blodfläckar, det finns skoavtryck med mera. Man har konstaterat att gärningsmännen,väldigt slarvigt, försökt torka respektive sopa bort blodspår. Dessutom har man hittat den kniv som användes.

På ett tak hittades den kniv som användes vid misshandeln.

Polisen har också gjort mängder med vittnesförhör, bland annat med ett par personer som säger att 26-åringen berättat vad han gjort och visat upp det avskurna örat.

De båda männen är åtalade för mordförsök alternativt synnerligen grov misshandel. Rättegången inleds i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand nu på fredag den 27 maj.

Läs också: Detta har hänt.

Mer: Se tv-inslaget från Ramsele dagen efter mordförsöket

Mer läsning