Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordförsöket i Ramsele till hovrätten: "Våldet är att likna vid tortyr"

Artikel 3 av 3
Mordförsöket i Ramsele
Visa alla artiklar

I tingsrätten dömdes den 26-årige Ramselebon till fem års fängelse för synnerligen grov misshandel, misshandel, hemfridsbrott och skadegörelse. Hans två år äldre kumpan fick bara tre månaders fängelse. Nu har domarna överklagats och nästa vecka tas fallet upp i hovrätten.

Annons

De båda Ramseleborna åtalades för försök till mord, alternativt synnerligen grov misshandel. De hade i mars gett sig på en 50-årig man i Ramsele och misshandlat honom grovt i den källare som 50-åringen tillfällig bodde i.

Åklagaren menade att båda varit delaktiga i den grova misshandeln. Men tingsrätten menar att det bara kunde bevisas att den yngre mannen varit aktiv, något han själv också erkände. Tingsrätten konstaterade också att det våld som utövats mot 50-åringen varit omfattande med risk för att offret skulle avlida.

"Misshandeln har även innehållit moment som bränning av hud, delvis bortskärning av öra samt en mängd stickande, skärande och rispande våld med kniv som närmast är att likna vid tortyr" skriver rätten i domen.

Den här kniven användes

Åklagare Catharina Kjelsson var inte nöjd med domen, hon ville få båda fällda för mordförsök och yrkade under huvudförhandlingen på sex års fängsle för den yngre och en något kortare påföljd för den äldre. Hon överklagade domen mot den äldre av de båda.

– Han blev ju i princip frikänd, säger Kjelsson.

Inför förhandlingen i hovrätten har hon lagt till ett alternativt yrkande, medhjälp till grov misshandel.

Vad gäller 26-åringen så har hans försvarare Ulf Holst överklagat domen som de tycker blev i strängaste laget.

– Jag ser det som en rubriceringsfråga och en straffmätningsfråga. Min klient fälldes för det nya begreppet synnerligen grov misshandel. Men jag tycker inte riktigt att den här misshandeln, som han erkänt, når upp till synnerligen grov utan bör bedöms som en grov misshandel, säger Ulf Holst.

– Därmed är också fem års fängelse för mycket, det straffet borde sänkas några år, säger han.

Catharina Kjelsson hade inte tänkt överklaga den delen av domen. Men när förvaret överklagade så lämnade hon ett överklagande anslutningsvis, det har man möjlighet att göra.

– Även om fem år är ett långt straff så gick tingsrätten inte på mitt yrkande och det tycker jag att hovrätten ska göra, att straffet ska bli ännu längre, säger hon.

Rättegången i hovrätten inleds på måndag den 18 juli. Åtalet framförs då av chefsåklagare Daniel Brodén eftersom Kjelsson har semester. Rätten har anslagit tre dagar till rättegången.

Här misshandlades den 50-årige Ramselebon grovt.

Någon ny bevisning presenteras inte. Istället spelas förhören från tingsrätten upp och de enda närvarande är, förutom juristerna och rättens ledamöter, de båda åtalade.

Den 28-årige mannen släpptes efter rättegången efersom hans långa tid i häkte ansågs motsvara fängelsestraffet. Men bara en knapp vecka senare greps han igen. Mannen ska då ha attackerat två Ramselebor som tidigare vittnat mot 26-åringen.

Han häktades och har åtalats för hemfridsbrott, skadegörelse, övergrepp i rättssak, olaga hot och stöld. Rättegång i tingsrätten hålls den 13 juli.

Läs också: Friades för mordförsök men fälldes för synnerligen grov misshandel.

Läs också: Åtalas för nya brott efter friande mordförsöksdomen.

Alla artiklar i
Mordförsöket i Ramsele
Annons