Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patient på Sollefteå sjukhus bedömdes vara bortom räddning – överlevde efter byte av läkare

Det förelåg uppenbara brister i kommunikationen mellan en läkare och dottern till en svårt sjuk patient på Sollefteå sjukhus som bedömdes vara bortom räddning. Bristerna ska enligt Ivo:s beslut även ha haft viss påverkan på vården av patienten – som dock efter byte av läkare fick ny behandling, förbättrades och senare kunde åka hem.

Annons

Varken beslutet om palliativ vård, vård i livets slutskede, eller beslutet om att inte göra livräddning ska ha tagits i samråd med anhöriga. Detta ledde enligt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, till den "förtroendeskada" som uppstod. Den bristfälliga kommunikationen gick också ut över patienten, vars fortsatta vård inte var tydlig – varken för anhöriga eller patienten själv.

Ivo konstaterar att det var först när en ny läkare tog över patienten som vidare undersökningar gjordes och åtgärder sattes in. Efter undersökning av logoped kunde kvinnan börja inta mindre mängder flytande föda parallellt med näringsdropp och tillståndet förbättrades.

– Hade vi inte sett till att mamma fick tillbaka droppet hade hon varit död i dag, sade dottern till Nyhetsbyrån Siren vid tidpunkten för anmälan.

Sollefteå sjukhus.

I anmälan framgår att anhöriga i ett telefonsamtal med en läkare fick veta att moderns liv inte gick att rädda. Närings- och vätskedropp skulle tas bort. En annan läkare backade upp beslutet och gav även de anhöriga en utskällning. Läkaren ska bland annat ha skrikit: "Du ska respektera mig. Jag bestämmer här! Jag kan kasta ut dig på en gång!", samtidigt som han skakade en säng som stod inne i salen där mamman låg.

Dagen efter utskällningen gjordes en anmälan om det inträffade och mamman fick en annan ansvarig läkare. Dropp sattes genast in och drygt en vecka senare var modern så pass bra att hon kunde lämna sjukhuset.

Mer läsning

Annons