Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegången efter mordförsöket i Ramsele avslutad – åklagaren kräver långa fängelsestraff

Artikel 2 av 3
Mordförsöket i Ramsele
Visa alla artiklar

Kammaråklagare Catharina Kjellsson yrkade på långa fängelsestraff när rättegången efter mordförsöket i Ramsele avslutades på onsdag. Hon vill ha båda åtalade, en 26-åring och en 28-åring fällda för försök till mord.

Annons

Kjelsson menar att de båda Ramselelborna agerat tillsammans och i samförstånd under hela den mycket grova misshandeln. Den yngre av de båda har förvisso stått för merparten av våldet. Men hon tycker att den äldre också gjort sig skyldig till försök till mord genon att var närvarande under hela förloppet.

- Att 28-åringen inte utövat lika mycket våld tycker åklagaren kan visa sig i påföljden. Själv tycker hon att åtta års fängelse är en rimlig påföljd för 26-åringen och att det bör bli ett något kortare straff för den äldre av de båda åtalade.

De båda försvararna, Ulf Holtz och Jonas Vedin, är inte imponerade av åklagarens slutsatser.

- Min klient ska dömas för det han gjort sig skyldig till, grov misshandel, säger Holz som försvarar 26-åringen.

Den 26-årige Ramselebon medger att han sparkat, slagit, huggit, skurit och bränt offret, en 50-årig Ramselebo.

- Men han hade aldrig för avsikt att döda. Det ser man inte minst om man tittar på hur våldet utövats. Det finns inget grovt våld mot vitala delar, poängterar Holz.

Både Holz och hans kollega Vedin menar också att det det talar till klienternas fördel att de så småningom, efter tre timmar, kollade upp den misshandlade och till slut ringde ambulans.

- Det gjorde min klient trots att han insåg att det skulle gå illa för honom, säger Holz.

Åklagare Kjelsson menar att det inte alls handlade om vård av offret. Hon menar att de ringde ambulans av rent egoistiska skäl, för att rädda sig själva.

Jonas Vedin hävdar att hans klient bara ska dömas för misshandel av normalgraden.

- Den enda bevisning som finns mot min klient är hans egen berättelse och enligt den har han slagit offret två gånger med en kedja över benen. Tror man inte på den berättelsen så ska han frikännas helt.

Under onsdagen hölls ett längre förhör med en rättsmedicinsk expert, ett förhör som åklagaren menar stärkte hennes åtal medan försvararna å sin sida menar tvärtom.

Om tingsrätten inte tycker att åtalet håller för försök till mord vill Catharian Kjelsson i andra hand att de båda fälls för synnerligen grov misshandel med ungeför sex års påföljd för den yngre av de båda och ett något kortare straff för den äldre.

Försvaret tyckker att den yngre ska fällas för grov misshandel med 2,5 år som påföljd och den äldre för misshandel med 3 - 5 månaders fängelse som påföljd.

- Med tanke på att han suttit häktat med restriktioner så skulle de räcka med villkorlig dom i förening med samhällstjänst, säger Jonas Vedin.

Rättegången vad gäller mordförsöket är nu över. Däremot blir det ytterligare en rättegångsdag på torsdag där andra åtalspunkter tas upp. Dom i målet meddelas om några veckor.

Läs också: Gärningsmannen ångerfull i rätten.

Läs också: Polisens agerande utreds.

Alla artiklar i
Mordförsöket i Ramsele
Annons