Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteåsossar lämnade landstingsfullmäktige – vill inte delta i beslutet om ortopedin

I dag fattar Landstingsfullmäktige beslut om ortopedin på Sollefteå sjukhus. En fråga som skarpt delar socialdemokraterna i länet. Men två av Sollefteås ledamöter, John Åberg och Mikael Sjölund, båda tunga socialdemokratiska namn i Sollefteå, valde att stanna hemma.

Annons

Redan i april, när beslutet ursprungligen skulle tas, valde båda två att inte delta. John Åberg förklarade då att man ville spara sig till de tyngre besluten i höst, när man fattar beslut om BB och kirurgi. Han menade att om man redan nu gick emot partilinjen så finns det ingen möjlighet att stanna som ledamot.

Följ landstingsfullmäktigesammanträdet live här!

Trots att de båda saknades förra gången blev det återremiss av ärendet. Men nu skulle ett avgörande beslut fattas och Sjölund och Åberg saknades igen, trots att de fanns med under onsdagen när inga kontroversiella ärenden skulle behandlas. Det väckte en del uppmärksamhet och moderaternas Bengt Sörlin var inte sen att kommentera detta i sociala medier.

John Åberg berättar för Allehanda att socialemokraternas partigrupp hade en omröstning på onsdagen.

– Där yrkade jag att den akuta ortopedin ska vara kvar i Sollefteå. Men det förslaget stöddes endast av oss tre från Sollefteå, säger han.

Åberg konstarerar att han och Mikael Sjölund inte var överens med övriga partikamrater.

– Vi valde att markera detta genom att inte delta, säger han.

Vad tror du att väljarna säger?

– Givetvis tycker de att detta är fegt eller på annat sätt dumt. Men för närvarande följer jag och Mikael Sjölund det regelverk som vårt parti beslutat om, säger Åberg.

Hur kommer ni att göra när det ska fattas beslut om kirurgi, förlossning och Österåsen?

– Det tar vi ställning till när dessa frågor behandlas. Men ska vi gå mot en lösning med sammanhållen vård i Ådalen måste det finnas något kvar att samverka kring. Jag hoppas att våra partikamrater i länet förstår att det finns en brytpunkt för vårt förhållningssätt kring partiets interna regeverk, säger John Åberg.

Mikael Sjölund är något mer kortfattad.

– Eftersom jag varken får rösta emot majoritetens förslag eller avstå från att rösta finns inget annat alternativ än att inte delta i dagens sammanträde, skriver han i ett sms.

Mer läsning