Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslagen invigning med eld, sång, musik, dans och politik: "Det är dags för vårt folk att börja leva"

Årets upplaga av Urkult är i gång. Festivalen inleddes med den traditionsenliga Eldnatten som bjöd på eldkonster, sång, dans och musik. På scenen fanns även Mimie Märak som talade om samernas rättigheter. "Det är dags för vårt folk att börja leva, i stället för att överleva", säger hon.

Annons

Mimie Märak tog plats på stora scenen och talade om samernas rättigheter och ILO-konventionen 169, urfolks rättigheter.

När klockan slagit midnatt var det dags att inleda invigningen av Urkult 2016. Den traditionsenliga eldnatten innehöll som vanligt dans, sång, musik och eldkonster. I årets invigning fanns även ett stort inslag av politik, poesi och punk. På scenen stod Mimie Märak som talade om samernas rättigheter och vikten av ILO-konvention 169, urfolks rättigheter.

– Det var en innovativ och väl utförd show, utspelad under en mörk och kall sommarnatt. Jag har alltid tyckt att artisternas skicklighet med elden är det som är bäst och mest fascinerande, vilket stämde även i år, säger Linnéa Carlefred, som var en av många som kommit till Urkult och Nämforsen.

Invigningen innehöll traditionsenligt dans, musik, sång och eldkonster.

Hon är en av många som återvänder till Urkult år efter år och årets festival är inget undantag.

– Urkult är en helt fantastisk helg som utspelar sig en gång om året, vilket är alldeles för sällan om du frågar mig. Jag har ingen aning om vilket år i rad jag är här, jag har kommit hit så länge jag kan minnas och kommer definitivt fortsätta med det, säger hon.

När eldnatten slutförts tog Shantel & Bucovina club orkestar plats på stora scenen. Nattens spelning var deras första på årets Europaturné.

När invigningen slutförts tog Shantel & Bucovina club orkestar plats på stora scenen.

Nattens spelning var bandets första på årets Europaturné.
Många lockades att lyssna på Shantel & Bucovina club orkestar.

Mer läsning

Annons