Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots få föryngringar i länet – skyddsjakt på sju lodjur i Västernorrland

Totalt sju lodjur har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på. Detta för att lätta på rovdjurstrycket för renskötseln i norra delarna av Västernorrland. Samtidigt ligger antalet lodjur i länet på en miniminivå.

Annons

Samebyarna som använder områden i Sollefteå och Örnsköldsviks kommun som vinterbetesområden har enligt länsstyrelsen haft en för hög andel renar som slagits av lodjur. Det finns en toleransnivå på rovdjursskador som ligger på tio procent. Men de aktuella samebyarna har haft förluster som är större än det och därför beslutar länsstyrelsen om skyddsjakt innan renarna flyttas till vinterbetesmarkerna.

Läs mer: Hittade dött lodjur i hönshuset

Vid inventeringar av lodjursbeståndet har det visat sig att nordvästra Västernorrland har en stark stam som enligt länsstyrelsen kommer att klara en skyddsjakt på sju vuxna individer.

Lodjurstammen ligger på en miniminivå i antalet föryngringar i Västernorrland. Men enligt länsstyrelsen är fördelningen över länet skev, med en stark koncentration i norra delarnas skogsland.

Det bedrivs reguljär licensjakt i området, men denna har inte gett önskad effekt under de senaste åren. Främst då den är stark beroende av spårsnö samt är en jakt som tar mycket tid och resurser. Honor med ungar får inte jagas. Jakten sker som avlysningsjakt.

Läs mer: Lodjur attackerade får i Myckeläng

Jakten ska ske mellan den 14 november och 13 december.

Mer läsning

Annons