Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteåkirurg: Felaktigheter upprör – samtliga måste börja tänka på hela länets befolkning

Annons

Med anledning av plusartikeln Läkare oroas över kirurgenheterna i länet: "Rädd att verksamheten i Sundsvall offras för den i norr", ST 18/5.

Vi har nu sett kirurger och fackliga uttala sig om den kirurgiska vården i vår region. Att Sundsvall har förlorat sin kirurgchef tycker jag är synd men att vara länschef är en helt annan sak. Innan centraliseringen började var vi fem överläkare i kirurgi samt tre ST-läkare (blivande kirurger) i Sollefteå och fullbemannad kirurgklinik i Örnsköldsvik som klarade av sina uppdrag. Köerna klarade vi i Sollefteå men det var svårare i Sundsvall på grund av fler patienter. De besparingsuppdrag som vi fick av våra politiker klarade vi också av. Så var det inte på alla håll i vår region. Det är då väldigt upprörande att läsa att centraliseringen av kirurgin var framtvingad av personalbrist som det gick att läsa förra veckan. Kirurgisk brist kom efter att man hade förändrat arbetsinnehållet så att ingen kirurg ville stanna och där hade en länschef med överblick av hela regionen varit att föredra.

Läs också: 27 läkare: Populistisk åtgärd att sparka Leif Israelsson – vi accepterar inte att vården försämras

Eftersom vi är en länsklinik opererar vi väldigt många Sundsvallspatienter i Sollefteå nu för att klara vårdgarantin, och det gör vi så gärna.

Man får tycka vad man vill i frågan men våra politiker har fattat beslut om länskliniker och det innebär kirurgisk verksamhet, planerad och akut, i Sundsvall och Örnsköldsvik samt kirurgmottagningsverksamhet och dagoperationer i Sollefteå. Dessutom finns en inhyrd legitimerad läkare på akutmottagningen som ej tillhör kirurgkliniken. Denna får vi på kirurgbakjouren nu hjälpa när hen behöver hjälp vilket är bra för de patienter som söker och som vi inte fick tidigare. Eftersom vi är en länsklinik opererar vi väldigt många Sundsvallspatienter i Sollefteå nu för att klara vårdgarantin, och det gör vi så gärna.

Att man har gjort ortopedfabrik för proteser i Sollefteå har varit bra för de patienter som tidigare stått i kö och väntat på sin höft eller knäprotes men det har lett till monotoni i arbetet för operationssköterskor, avdelningspersonal och ortopedkirurger samt att annan ortopediska dagkirurgi fått stå tillbaka.

När man nu läser felaktigheter i artiklar blir man både arg och ledsen. Det är dags att vi och samtliga kirurger på länskliniken samt fackliga tänker på hela länets befolkning och dess rätt till patientnära högkvalitativ kirurgisk vård och i rätt tid, av den bassjukvård som vi erbjuder i vår region.

Bo-Göran Widman

Den enda fast anställde allmänkirurgen i Sollefteå

Läs också:

►  Leif Israelsson får sparken som länsverksamhetschef för kirurgin

► [+] Läkarförening välkomnar chefsbyte i kirurgin: "Om man inte vidtar de åtgärder som behövs då behöver man byta ut ledningen"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel