Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteåläkare varnar: "Fler transporter hotar patientsäkerheten"

Om landstingets sparförslag går igenom kommer ambulanstransporterna i länet att öka.
Med ökade transporter och längre avstånd äventyras även patientsäkerheten, menar Mats Åström vid operationscentrum i Sollefteå.

Annons

För den som har råkat ut för en allvarlig olycka är tiden avgörande för överlevnad. Inom akutsjukvården pratar man om "Golden hour". Det betyder att den som har råkat ut för en bilolycka eller drabbats av stroke, hjärtinfarkt eller andra akuta tillstånd ska vara på sjukhus inom en timme för att ha störst chans att överleva.

– Inom traumaomhändertagandet så brukar man diskutera tre kritiska tidsfönster där patienter dör, de första minuterna efter en olycka, de närmaste 2-3 timmarna och sist perioden 2-3 veckor efter en olycka. Konceptet Golden hour beskriver de tidiga insatserna som man gör i ambulansen och på sjukhuset för att minska dödsfallen de följande tidiga timmarna. En längre transporttid senarelägger dessa insatser och effekten av omhändertagandet försämras och dödsfallen kommer sannolikt att öka i det andra tidsfönstret, säger Mats Åström.

Läs också: Landstingskrisen på 60 sekunder

Han pekar också på att det alltid finns en risk vid överrapporteringen mellan personal då patienter transporteras till en annan vårdgivare.

I förslaget ligger det också att man ska ta bort jourlinjer för narkosläkare och narkossjuksköterska i Sollefteå. Någonting som bland annat drabbar ambulansen eftersom de har med en av sjukhusets narkossjuksköterskor under transporten när en patient är svårt sjuk. Varje år har man runt 30 ambulanskörningar från Sollefteå där narkossköterska finns med i bilen, enligt Anders Lundin, länsverksamhetschef för ambulansen.

– Om jourlinjen försvinner från Sollefteå kommer man att behöva fler ambulanser och antagligen även stärka upp med anestesikompetens i ambulansen. Och om man ska hämta anestesipersonal från Örnsköldsvik eller Sundsvall kan det ju inte innebära någon besparing, säger Mats Åström.

Läs mer: Här hittar du allt om landstingskrisen

Flera läkare har varnat för att transporterna kommer att öka markant om sparförslaget går igenom. Ambulansen har inte fått något formellt uppdrag att göra någon risk- och konsekvensanalys ännu, däremot ska man svara på ett antal frågor som handlar om patientsäkerhet och akut omhändertagande.

– Vårt uppdrag är att nå 95 procent av befolkningen inom 30 minuter vid akuta, livshotande larm. Nu ser vi över om vi kommer att behöva fler ambulanser, säger Marie Nilsson, enhetschef för ambulansen i Sollefteå.

I Sollefteå har man tre ambulanser varje dygn, en i Ramsele och två i tätorten. I grannkommunen Kramfors har man två bilar på ett dygn.

– Det här innebär att alla invånare i länet drabbas eftersom den faktiska ambulanstillgången minskar, säger Mats Åström.