Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sollefteås sak är svår"

Krönika signerad ST:s landstingsreporter Ove Öst.

Annons

"Finlands sak är vår" löd parollen i Sverige under vinterkriget.

Och parollen i Landstinget Västernorrland borde kanske vara "Sollefteås sak är svår". För hur mycket extrapengar får ett litet sjukhus kosta?

Frågan var aktuell inför förra valet när nuvarande landstingsrådet Jacomina Beertema (M) öppnade eld mot den gamla garnisonsstaden. Beertema hänvisade 2010 till en tjänstemannautredning om att landstinget skulle spara cirka 140 miljoner kronor om operationsverksamheten samt BB och barnkliniken försvann från Sollefteå sjukhus. Frågan var minerad och när röken lagt sig sadlade Beertema om, bytte åsikt och ämnet blev mer eller mindre tabubelagt. Alla landstingspolitiker är numera officiellt eniga om att alla tre akutsjukhus behövs.

Men debatten exploderade igen när landstinget beslutade att skära bort cancerkirurgin från Sollefteå. Nu kunde politikerna å andra sidan hänvisa till att direktiven kom från "professionen".

Att ett sjukhus på en mindre ort är dyrare att driva "per patient" jämfört med sjukhus på en större ort är en självklarhet. Men var går brytpunkten i ett geografiskt stort område med minskande befolkningssiffror och en imploderande ekonomi. När är det inte längre ekonomiskt försvarbart?

Men kostnader är en sak.

Och kvalitet är en annan.

– Sollefteå har jättebra resultat när det gäller kvalitetsregister över höftoperationer, sa till exempel hälso- och sjukvårdsdirektören Margareta Berglund Rödén när jag träffade henne strax före jul.

En kontroll i statistiken över Öppna jämförelser från SKL och Socialstyrelsen ger henne rätt när det gäller till exempel risken för omoperationer eller patientrapporterat resultat, jämfört med de två andra sjukhusen i länet. I andra specialiteter är det ibland Örnsköldsvik och väldigt ofta Sundsvall som toppar listorna.

I detta digitala träsk av pulserande siffror kan man samtidigt ofta dra slutsatser beroende på vilken statistik som tillfrågas.

Men det de flesta ändå kan enas om är att även landstingspolitikernas sak är svår.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons