Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söllscher inleder gitarrvecka

En legend öppnar när Almamia firar Sundsvalls Gitarrvecka 13 - 17 mars.
Göran Söllscher spelar klassisk gitarr i Stadshuset.

Gitarren är vår tids kanske mest spelade instrument, inte minst bland unga. I fjol firade Almamia lilla scen Sundsvalls Gitarrvecka, som nu går vidare på andra året.

En svensk legend öppnar veckan på tisdagen: Göran Söllscher, som debuterade med sina Bachtolkningar på högklassiga Deutsche Grammophone redan 1979 och spelar allt från renässansmusik till nyskriven musik tillägnad honom.

Samarbete med kulturskolan och GA-församlingen har också öppnat för att ytterligare proffs: gitarristen Johan Norberg och saxofonisten Jonas Knutsson som korsar jazz och folkmusik, dels ger en egen konsert i Kyrkans Hus, dels håller workshop med kulturskolans gitarrelever.

En tanke är också att släppa fram unga gitarrister. På onsdagen spelar David Kontra elgitarr och Erik Mårtensson akustisk gitarr på Almamias lilla scen. Och när publiken kommer till Stadshuset för att höra Söllscher spelar kulturskolans gitarrelever i trappan. Eleverna är också publikvärdar.

I många länder är det en självklarhet att musikelever går på konsert när hemstaden får besök av en skicklig utövare av deras instrument. I Sverige ser man få elever i konserthusen. Men Yamandú Pontvik, motor bakom Almamia, tror på att involvera de unga genom att ge också dem ett ansvar, inte bara bjuda in till konsert. Det gäller både kulturskolans och grundskolans elever.

– En konsert kan öppna mycket hos en ung människa. Om vi gör festivaler, kring gitarren eller kammarmusik eller dans eller vad som helst, så betyder det mycket om vi inkluderar de unga. Det är också bra för Sundsvalls kulturliv. Och gitarren är ett så populärt instrument att det kan finnas kraft i att skapa en riktig gitarrfestival, säger han.