Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Solsidan" vill sluta på topp

Mickan öppnar eget, Fredde blir sotis på parterapeuten, Anna får en roll och Ove går på klassåterträff.
Under söndsgakvällen har har femte säsongen av "Solsidan" premiär.
Efter fem år når serien sin slutstation - men inga dörrar stängs.

Annons

Det har gått två år sedan tittarna senast fick kika in hos flotta Solsidans vardagstyngda invånare. Skådisarna är överens om att det känns lika hemtamt som kul att vara tillbaka hos de numera välkända rollfigurerna.

– Men det är alltid bra att få vila lite. Då blir det mer lustfyllt och jävlar anamma när man väl kör i gång igen, säger Mia Skäringer.

I serien spelar hon Anna, som i den nya säsongen får en skådespelarroll och "lever upp lite", enligt Mia Skäringer.

– Hon går från att gnälla i mammakläder till att försöka plocka upp sitt eget liv igen.

Detsamma gäller Josephine Bornebuschs rollfigur Mickan, som har bestämt sig för att starta egen skönhetssalong - något som får det att knaka i de äktenskapliga fogarna. Maken Freddes principer ifrågasätts och en udda parterapeut, spelad av Johan Ulveson, kallas in.

Men i övrigt lunkar den populära komediserien på som tidigare, kännetecknad av sin igenkänningshumor kring vardagsproblem och parrelationer.

– Vi har hittat ett sound i "Solsidan", och låter inte karaktärerna förändras för mycket eftersom människor har fått en relation till dem. Det finns en komik i det, säger Johan Rheborg.

Henrik Dorsin som spelar säregne Ove skulle inte säga att hans rollfigur utvecklas i den nya säsongen, där han bland annat räddar ett barnkalas, går på klassåterträff och kraschar ett möte i Norge, men att man kanske får se andra sidor av honom.

– Han är inte en person som utvecklas, han är en person som tänker att resten av världen är galen medan han är normal.

Säsong fem är tänkt att bli seriens sista, men varken skådespelarna eller TV4 vill kalla slutet för slutgiltigt.

– Man vill inte lägga locket på helt, det är inte så att vi har "Tre kronor"-sprängt hela Solsidan, säger Josephine Bornebusch, som kan tänka sig att återvända till sin roll i framtiden.

Malin Cederbladh, som spelar Oves hustru Annette, håller med:

– Det kanske blir en serie där de bor på ett äldreboende på Solkusten, säger hon.

Samtidigt är gänget överens om att "Solsidan" kan behöva en paus.

– Det finns något fint i att hissa ner flaggan medan den är i topp, säger Mia Skäringer.

De enas om att det de kommer att sakna mest med serien är arbetskamraterna, hela teamet.

– Man kommer att sakna den kemi vi skådisar haft. Ibland har vi skrattat så mycket att det ställt till problem, fortsätter Mia Skäringer.

Mia Skäringer om sin rollfigur Anna: "Anna är nog den mest vanliga i 'Solsidan', den som flest kan identifiera sig med. Men hon lever upp lite i den här säsongen, hon är lite mer självständig för sin egen skull, hon är inte bara mamma utan hon försöker plocka upp sitt eget liv igen."

Johan Rheborg om sin rollfigur Fredde: "Fredde är samma Fredde, det är 'business as usual'. Han är positiv, energirik, påhittig, lite gränslös och lite vacklande. Nu gör han många omoraliska konstiga saker, han agerar bitvis mycket tvivelaktigt, men han är ingen ond människa i grund och botten och jag hoppas att det skiner igenom."

Josephine Bornebusch om sin rollfigur Mickan: "Hon är ju en ganska osäker tjej som försöker klättra inom lyxlivet och försöker se bra ut i allas ögon, men jag tycker väldigt mycket om henne. Jag kommer väl aldrig att få spela en människa som är så uppklädd igen. I den här säsongen går hon igenom ganska mycket, kanske mer än i de andra säsongerna. Hon vill jobba och stå på egna ben.

Henrik Dorsin om sin rollfigur Ove: "Han mår oförskämt bra i den här säsongen. Han är den han är, världen runt omkring honom är galen medan han är normaliteten. Han är ju inte en ond människa, han är bara jobbig. Med ett hjärta av guld, skulle jag vilja tillägga, så här i sista sekunden."

Malin Cederbladh om sin rollfigur Annette: "Annette ställs inför nya svårigheter, blir förvirrad och kämpar med sig själv, det gör hon hela tiden, det är hennes signum på något sätt, men hon håller ändå ångan uppe."