Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solvindar och laddade partiklar – så skapas det magiska norrskenet

Annons

Det är ett naturligt ljusfenomen i atmosfären, cirka 100 -400 kilometer ovanför marken. Skenet bildas av solvindar som samspelar med laddade partiklar, (elektroner) i jordens magnetfält. Elektronerna påverkas av jordens magnetfält och träffar atmosfären längs en oval runt vardera magnetiska pol, den så kallade norrskensovalen på norra halvklotet. Vid ökad solaktivitet och magnetiska stormar vidgas ovalen och förskjuts mot lägre breddgrader och polarskenet blir samtidigt intensivare. Det är vid sådana tillfällen man kan se norrsken i mellersta och södra Sverige och i undantagsfall ända ner i Sydeuropa eller till och med i Afrika. På samma sätt expanderar sydskensovalen norrut.

Norrskenets färg beror på vilka atomer eller molekyler som de laddade partiklarna från solen träffar. På 100 kilometers höjd är det mest gasatomer och den kollisionen skapar det gröna norrskenet.

Träffas syreatomer högre upp i atmosfären, kan det ge en lite annorlunda reaktion, så att det utsänds rött ljus, och om partiklarna träffar kväve närmare jorden kan det ge lila norrsken. Norrsken med olika färg kommer alltså ofta från olika höjd.

Källa: SMHI, Institutet för rymdfysik, illustrerad vetenskap