Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Som ett Nobelpris"

– Det här priset präglas speciellt av att det är en sådan oerhört stor prissumma, det är ju ett Nobelpris det handlar om i storlek, säger Anders Franzén, chef för Kungliga Operan i Stockholm

Anders Franzén tror inte att det nyinstiftade priset kommer att spela så stor roll för det svenska musiklivet, pristagarna väljs med största säkerhet från den internationella operascenen. Men han konstaterar att det är svårt att låta bli att jämföra Birgit Nilsson Prize med ett annat välkänt svensk pris.

– Hur kommer det här att ställa sig i förhållande till Polarpriset, vad skiljer de båda? säger Anders Franzén och svarar själv på frågan:

– Det här priset sätter större intensitet och fokus på en pristagare än Polarprisets båda pristagare. Det priset saknar fokus en smula i och med att det både delas ut till en klassisk upphovsman och till en populär. Dessutom måste man se på prisets storlek i sig. Och Birgit Nilssons namn - Polarpriset i all ära, men Birgit Nilsson når i vissa sammanhang väldigt långt ut över världen.