Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som gjord för sträckläsning


Små svarta lögner


Sharon Bolton


Modernista

Annons

En bok som du bör öppna först när du har tid för sträckläsning. Sharon Bolton bygger upp stämning och spänning som gör det väldigt svårt att avbryta – till och med muntrationer som glöggkalas och julmarknad förvandlades till störande inslag under min läshelg.

Scenen är Falklandsöarna i Syd-Atlanten. Det verkar vara en trend i deckargenren just nu att historierna utspelar sig på vindpinade och karga bosättningar i havet.

Vi bekantar oss först med Catrin, sorgsen och vild, hon som förlorade sina pojkar i en olycka för tre år sedan, och som planerar dödlig hämnd på bästa vännen, vars slarv ledde till den förfärliga olyckan där pojkarna dog.

Sedan får Callum berätta - skotten som lider av posttraumatiskt stressymptom efter Falklandskriget. Och sedan "bästa vännen" Rachel.

Engelskan Sharon Bolton är prisad för sina tidigare böcker, och får väl någon belöning även för denna mörkt vävda psykologiska thriller. Det vore hon värd.