Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som om nyblivna mammor inte känner sig otillräckliga som det är

Nästa kapitel i serien "samhällets skuldbeläggande av kvinnor": anklaga ammande kvinnor som tittar på mobilen en del av de många timmar varje dygn det sitter fast ett spädbarn i hennes tutte för att inte vilja lära känna sin bebis!

Kvinnor som inte äter rätt saker under graviditeten. För lite rätt fisk eller för mycket fel fisk eller en ostbit eller för lite mineraler. Kvinnor som går upp för mycket i vikt under graviditeten – och de som går upp för lite. Gravida kvinnor som inte motionerar tillräckligt mycket – eller tränar för hårt. Ge dem alla dåligt samvete!

”Tidigare har du bara behövt tänka på dig själv. Nu ska du bry dig om två personers hälsa”, dundrar Livsmedelsverket på sin hemsida.

Kritisera kvinnor som ammar sina barn på ett café bland folk, vissa tycker ju det är lite läskigt att behöva se när någon annan äter.

Kritisera kvinnor som INTE ammar, alldeles oavsett anledningen bakom detta. Vet de inte att bröstmjölk innehåller jätteviktiga saker för ett spädbarn?

Kritisera kvinnor som ammar ”för länge”, vet de inte att folk blir väldigt obekväma av tanken på en ammande sexåring?

Ammande kvinnor som tar ett glas vin till maten ska förstås också skuldbeläggas trots att det inte finns en studie i världen som påstår att alkoholen sprids till barnet genom bröstmjölken. Men ge henne dåligt samvete ändå, hur kan hon prioritera alkohol framför sin bebis??

Och nu detta: anklaga ammande kvinnor som tittar på mobilen en del av de många och långa timmar varje dygn det sitter fast ett spädbarn i hennes tutte för att inte vilja lära känna sin bebis!

Svenska tidningar förmedlar nu en ”varning” från barnmorskor på sex stora sjukhus i Norge för att mobilanvändning ”går ut över kontakten till barnet”.

– Vi har förståelse för att man vill uppdatera att "nu har barnet kommit", men redan på BB gäller det att vara närvarande mot barnet, fyller en svensk barnmorska i i en intervju i Aftonbladet och det moraliseras över att föräldrar (mammor) som inte ägnar varje minut av amningen till att försöka få ögonkontakt med sin bebis varken lär sig barnets signaler eller skapar kontakt med det.

Så samtidigt som en nybliven mamma, en vandrande hormonexplosion, ska försöka anpassa sig till detta nya och hantera den där lilla skrikande klumpen som inte klarar sig själv en endaste minut och inte direkt erbjuder något stimulerande utbyte, ska resten av samhället alltså stå bredvid, övervaka försöken och skrika anklagande när hon inte gör exakt som de senaste uppfostringsråden stadgar.

Och detta skuldbeläggande av mammor ska vara för barnets bästa? Skitsnack!

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel