Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarbemanning på polisen – så många patruller finns i Västernorrland: "Vi är för få poliser"

Den nya organisationen har ställt tuffa krav på polisen – samtidigt som årets tuffaste period är här: Sommaren. I flera artiklar kommer vi granska polisens arbete, i dag berättar vi hur många polispatruller som finns tillgängliga i länet.

Annons

Vid flera tillfällen har det rapporterats att det dröjt innan patrullen varit på plats. Så sent som i förra veckan berättade vi om att det tagit nästan en timme för polisen att rycka ut när en knivbeväpnad man hotat grannar.

– Vi har ju påtalat det här länge, att det är alldeles för få poliser. Vi ska ju vara nära medborgarna, säger Carina Ytterström, ordförande för Polisförbundet i Västernorrland.

Stefan Liljenberg, polisområdeschef i Västernorrland, vill till en början inte kommentera hur många polispatruller som finns tillgängliga samtidigt i länet.

– Jag vill inte rakt av tala om vad vi har för minimibemanning, men alltså vi åker ju ut. Man får se det i ett större perspektiv. Vi går ju ut med ett antal radiobilar i Västernorrland, och då är ju de tillgängliga även om vi skulle få något stort i Jämtland eller Västerbotten, säger han.

För att få en bild av polisbemanningen har vi istället begärt ut polisens schema för antalet poliser i yttre tjänst under sex slumpvis valda tillfällen i juli månad. Vår granskning visar att antalet poliser i yttre tjänst i Västernorrland varierat mellan tolv och 33 stycken dessa dagar.

Den största bemanningen med 33 poliser i tjänst sammanföll med Pridefestival, Thaifestival och tivoli då polisen bemannade upp. En söndagseftermiddag fanns å andra sidan bara tolv poliser i yttre tjänst i Västernorrland, fördelade jämt mellan Medelpad och Ångermanland.

Räcker den här bemanningen?

– Vi är inte färre nu i yttre tjänst än vad vi har varit de senaste åren. Vi gör bedömningen att det här räcker. Vissa perioder kan vi vara färre och vissa pass måste vi vara betydligt fler, säger Kenneth Bergquist, stf polisområdeschef i Västernorrland.

Han säger att polisen planerar sin bemanning efter den belastning som man historiskt sett brukar ha.

– Men sen kan det hända saker och då får vi i så fall ringa in folk och ta hjälp från våra grannlän, säger Kenneth Bergquist.

Tar man inte en stor risk med tolv poliser i yttre tjänst i länet?

– Vi går efter tidigare år. Hade vi haft möjlighet att ha fler poliser så hade vi nog haft det, men det är inte säkert att vi hade haft fler poliser under just det där passet med tolv poliser. Vi har samma bemanning nu som vi har haft de senaste åren och då har vi kunnat hantera det, säger Kenneth Bergquist.

Enligt en undersökning som Polisförbundet sammanställt anser en stor majoritet, 86 procent, av de tillfrågade poliserna att den nya polisorganisationen inte uppfyller sina huvudsyften: Att bli mer effektiv och att komma närmare medborgarna.

– Jag tror nog att medborgarna vill att det ska komma en polis när man ringer till polisen. Det är ju det som är själva grunden i vårt uppdrag, säger Carina Ytterström.

Såväl medborgare som poliser uttrycker tveksamhet kring polisnärvaron, och en anledning till att det riktats intern kritik är att den nya omorganisationen implementerats för snabbt i verksamheten.

Så många poliser fanns i Västernorrland vid sex slumpvis utvalda tillfällen i juli

Måndag 4 juli klockan 02.10:

Totalt 14 poliser i tjänst. Sex poliser i Medelpad, sex poliser i Södra Ångermanland, två poliser i Norra Ångermanland.

Onsdag 6 juli klockan 20.50:

Totalt 15 poliser i tjänst. Sju poliser i Medelpad, sex poliser i Södra Ångermanland, två poliser i Norra Ångermanland.

Lördag 9 juli klockan 22.20:

Totalt 33 poliser i tjänst. 17 poliser i Medelpad, 12 poliser i Södra Ångermanland, fyra poliser i Norra Ångermanland.

Onsdag 13 juli klockan 16.05:

Totalt 14 poliser i tjänst. Sju poliser i Medelpad, fyra poliser i Södra Ångermanland, tre poliser i Norra Ångermanland.

Söndag 17 juli klockan 14.00:

Totalt tolv poliser i tjänst. Sex poliser i Medelpad, fyra poliser i Södra Ångermanland, två poliser i Norra Ångermanland.

Tisdag 19 juli klockan 09.45:

Totalt 15 poliser i tjänst. Sju poliser i Medelpad, fyra poliser i Södra Ångermanland, fyra poliser i Norra Ångermanland.

Annons