Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarbok på gränsen mellan vardag och övernaturligheter

Jesper Tillberg: De svarta svanarnas natt
Rabén & Sjögren
9 - 12 år

Jonas och Jennys pappa har förlorat sitt äktenskap men vunnit ett arv: ett gammalt hus på Fårö. Huset är i uselt skick men när den deppiga familjeresten (far och barn) väl kommer på plats upptäcker pappa hur roligt det är att renovera rucklet. Hans barn, den ständigt uttråkade 15-åriga Jenny och hennes lillebror Jonas tycker att det är lagom kul. Men med sandstränder, en schyst kille och en söt tjej som Jonas, bokens jag, får span på ser det ut att arta sig.

Då börjar det hända otäcka saker inne i och utanför huset. En ondskefull dimma stiger upp, omvärver människorna och får dem att se syner. Fårö är fullt av fornlämningar och naturligtvis gillar inte döda vikingar att någon gräver dasshål rakt över deras kvarlevor. Här gäller det att ta reda på vad som verkligen hände: att ge den döda upprättelse.

Under en promenad stöter Jonas också på ett hus där en gammal man börjar prata med honom; om döden, om svarta svanar, om intressanta saker. Inne i huset ligger en annan gammal man på sitt yttersta, men när Jonas återvänder till huset för att åter fråga efter mannen visar han sig svår att lokalisera.

Det är en riktig sommarbok med sol, bad, glass och skogspromenader, och dessutom gåtor från det förflutna som får sin lösning, en svensk superkändis och lite oväntade vändningar. Den är bra skriven, språkligt fantasifull, rapp i tonen och håller en lätt humoristisk ton; både tjejer och killar får trevlig sommarläsning. Boken balanserar på gränsen mellan vardagen och övernaturligheterna, och även om det är rätt spännande ibland så undrar jag om inte det är vardagsskildringarna som är bokens största förtjänst.