Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarjobb är viktigt för gymnasieungdomar

Går du i gymnasiet och vill ha sommarjobb så är det hög tid att söka nu.
Ansökningstiden till de kommunala ungdomsjobben går ut sista februari.
Eleverna på Mikael Elias gymnasiet i Sundsvall tar det dock med ro.

Isabelle Nordin läser ekonomi och går sista året på skolan och har tidigare sommarjobbat i köket på sjukhuset.

– Jag jobbar extra under helgerna på McDonalds och kommer att jobba där i sommar, jag ska fortsätta med det tills jag kommer in på KTH i Stockholm. Det jobbet fick jag när jag var på en jobbmässa i Tonhallen.

Läs mer: Satsningen som ger unga i Sundsvall fler sommarjobb

Jonatan Wiklund som också går sista året i gymnasiet säger:

– I fjol sommar jobbade jag på IKEA, men i år ska jag söka sommarjobb i en klädaffär. Funderar på att flytta till Stockholm eller Göteborg för att jobba till hösten, har hört att norrlänningar är populära där.

Jonatan jobbar även extra när det är galor på Södra berget och kan till vintern tänka sig att söka sig till Åre eller Sälen för att säsongsjobba.

Ebba Lennartsson läser samhälle och jobbar extra som lokalvårdare.

– Jag vill jobba så mycket som möjligt när jag slutar skolan. Mitt mål är att tjäna mycket pengar så jag kan göra en lång rundresa i Afrika. Jag ska söka alla jobb som finns på kommunen, landstinget och hos privata arbetsgivare.

Läs mer: Sommarlovsentreprenörer

För de ungdomar som vill tjäna pengar i sommar finns det mycket att välja på.

– Vi räknar med att 840 elever kommer att få ett jobb genom oss, säger Mattias Berglund näringslivskoordinator på Sundsvalls kommun. Budgeten för de kommunala sommarjobben ligger på tio miljoner kronor.

Det säger Mattias Berglund som även samarbetar med det privata näringslivet och sköter hela deras ansökningsprocess med intervjuer och urval.

Läs mer: Bli inte lurad på ditt sommarjobb

– På vår hemsida kan man se vilka privata företag som söker sommarjobbare och där kan man söka jobb ända fram till juni.

Ett tips för att få sommarjobb kan också vara att under onsdagen besöka Arbetsförmedlingens jobbmässa i Sporthallen. Landstinget öppnar inte för ansökningar förrän i april.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!