Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarkurs för svenskasugna

Cirka 40 gäststudenter studerar under tre sommarveckor det svenska språket på Ålsta folkhögskola. All undervisning sker på svenska och nivån på kunskaperna är varierande. – En del talar nästan flytande och andra lite mindre, säger rektor Lars Edlund.

För femte året i rad arrangeras det svenskakurs för studenter från olika länder i Fränsta. Det är Svenska institutet som i samarbete med Ålsta folkhögskola driver sommarkurserna. Svenska institutet är ett statligt verk som delvis har till uppgift att sprida kunskap om Sverige i utlandet. Och förutom att lära sig det svenska språket så får eleverna en inblick i det svenska samhället.
Kursen är ett sätt att fördjupa kunskaperna om Sverige och det svenska språket, säger Lars Edlund.
Många av eleverna har tidigare på något sätt läst svenska i sina hemländer. Det har mestadels skett på universitet eller andra instanser. Men det finns många vitt skilda deltagare i kurserna som arrangeras på fyra olika folkhögskolor i Sverige.
Alla finns representerade. Vi har professorer, konsulatanställda, gamla och unga, säger Magdalena Backström, handläggare för Svenska institutets sommarkurser.
På Ålsta folkhögskola finns det i år 20 olika nationaliteter bland de 40 elever som studerar och de flesta är i 20-års åldern. Att de går in för sina studier märks ganska omgående för många pratar förvånansvärt bra svenska och lärarna är nöjda.
Studenterna är verkligen engagerade, säger läraren Markus Jonsson.
Som också tycker att de får ut så mycket mer än just språket på sådana här kurser. På tisdag ska de till exempel hem till olika familjer i Fränsta på besök för att en vecka senare bjuda dem till skolan för en annorlunda matupplevelse. Under de tre veckorna gör också eleverna många andra utflykter i länet för att på så sätt ta del av den svenska kulturen.
En av deltagarna är Katarzyna Syty från Polen. För henne är resan en vidareutveckling av sina svenskastudier som hon bedriver på universitetet i Kraków. Hon berättar att det var hennes lärare som tipsade henne om kurserna och att hon satsade på språkkursen är inget hon ångrar.
Jag tycker om Sverige och vill bli journalist i framtiden, säger hon.
Men det är inte gratis att delta i kurserna. Enligt Magdalena Backström kostar en kurs 8 600 kronor men då finns även möjligheten till att söka stipendium för studierna. När man gått en sommarkurs kan man också söka ett terminsstipendium. Kravet är då att Svenska institutet får rekommendationer från läraren i hemlandet. Men för många är det inte bara språket som gör att man åker på resorna.
En del gör det här till sina semestrar, säger Magdalena Backström.