Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarteater om egensinnig kvinna

Katarina Pålsdotter valde jobbet som krögare före kärleken och blev känd som "Moster i krog".
Nu repeterar Ånge Kabaré in sommarteatern "Vägen till Jämtkrog" .
- Det är en skön person att gestalta. Hon hade gott om skinn på näsan samtidigt som hon var godhjärtad, säger Annie Goebel, som spelar Katarina som vuxen.

Det är amatörteaterföreningen Ånge Kabaré tillsammans med studieförbundet Bilda som sätter upp den historiska sommarteatern. I helgen fortsatte repetitionerna i Mejeriet inför premiären den 18 juni.

Föreställningen ska spelas på Borgsjö hembygdsgård dit den gamla Jämtkrogen flyttades på 1930-talet. Tidigare låg den precis på gränsen mellan Medelpad och Jämtland och var ett blomstrande gästgiveri. Handlingen har fokus på en av krögarna, Katarina Pålsdotter, som blev ryktbar som "Moster i krog" i mitten av 1800-talet. Namnet kommer av att starka kvinnor ofta kallades moster på den tiden.

- Det handlar om hennes väg till att bli krögare och om Jämtkrogen, ett av alla gästgiverier som erbjöd mat och logi till forbönder som färdades till och från Norge, säger regissören Kärstin Leander.

Katarina Pålsdotter drömde tidigt om att jobba på Jämtkrogen.

- Dokumentation och olika sägner berättar att hon var envis och målinriktad. Hon fick jobb på krogen och gjorde ett så bra jobb att paret som drev den beslutade att Katarina skulle ta över, berättar Kärstin Leander.

På den tiden fick inga kvinnor driva företag men krog fick kvinnor både äga och driva.

Det är mycket musik inflätad i teatern. Körledaren och kompositören Hartvig Gjesdahl som bland annat samarbetat med Eldkvarn, Staffan Hellstrand och Sarek har gjort musiken.

- Det är jättelyxigt att få jobba med honom som är en så duktig körledare. Det är mycket musik på krogen och musiken kan även uttrycka känslor och förstärka föreställningen, men det är absolut ingen musikal, säger Kärstin Leander.

Föreställningen berör också till viss del Katarinas privata sida.

- Som ung krögerska träffar hon den stora kärleken men när han vägrar acceptera hennes arbete så väljer hon jobbet framför honom, säger Kärstin Leander.

Hon gifter sig senare med en annan man och driver Jämtkrogen i många år innan järnvägarna börjar komma på 1870-talet. Då finns inte längre samma behov av gästgiverier och de försvinner successivt.

Fotnot: Sommarteatern "Vägen till Jämtkrog" spelas på Borgsjö hembygdsgård mellan den 18 juni och 3 juli.