Läs också: Sömnproblem en väckarklocka att ta på allvar
Jonas Appelberg, sömnforskare vid Landstinget Västernorrland och Mittuniversitetet, menar att ett generellt råd vid dålig sömnkvalitet är att fundera på om man är tillräckligt fysiskt aktiv under dagarna.
– Det är jätteviktigt att man rör på sig för många har i dag stillasittande jobb där man har en ganska hög stressnivå och det bunkrar upp så att man har svårt att varva ner på kvällen. Men är man fysiskt på dagen genom att till exempel springa, gå en snabb promenad, fara på spinning eller simma, så få man ner kroppens stresshormoner och det är alltid bra, säger Jonas Appelberg.
Läs också: Experten tipsar: så sover du bäst under sommaren
Han menar att det även är bra att hitta rutiner så att man kan koppla bort stressande tankar
på jobbet, när det är dags att gå och lägga sig.
– Man ska även undvika att dricka kaffe och uppiggande medel, men samtidigt kan kaffe hos äldre vara ett sätta att somna, så det här är inte generellt, säger Jonas Appelberg.
Läs också: Logopeden som hittade ut ur stressens labyrint
Det kan också vara negativt att ha datorn i sängen innan man ska somna.

– Då får man mycket ljusstimulering via ögonen in i hjärnan och det är inte heller bra har man konstaterat. Sen är det inte alla som får problem av den anledningen, men en del får det, säger Appelberg.
Sover vi sämre i dag jämfört med tidigare?
– Ja, absolut. Det tror jag man generellt kan säga. Vi har så många saker som påverkar oss i dag som människor jämfört med 50 år eller kanske 25 år tillbaka. Hela 24-timmars-samhället kan hålla oss vakna dygnet runt om vi så vill, så generellt sett har sömnproblem ökat ganska mycket, säger Jonas Appelberg.
Läs också: Sjukpersonal blir sjuka av ökad stress
Han berättar att ett viktigt råd om man inte kan somna eller har svårt att somna om är att kliva upp ur sängen och kanske gå och sätta sig och läsa i ett annat rum en stund. Sömnigheten kommer ofta tillbaka igen och då kan man gå och lägga sig. Det är viktigt att försöka att inte stressa upp för att man inte kan sova.
– Det går inte att tvinga sig till insomning utan det är bättre att invänta ”sömntåget” som återkommer i perioder under kvällen och natten. Just detta är viktigt för människor med sömnsvårigheter, att försöka känna in sina biologiska insomningsperioder och gå lägga sig när de infaller, förklarar Jonas Appelberg.