Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sophämtningen rustad för pizzakartongsrekord på nyårsdagen

Tillhör du de som tycker att en pizza sitter lägligt på nyårsdagen? Det tycker hysteriskt många andra också.
Soprummen i landet har rustats för ett rekord av återvinning av pizzakartonger.
– Vi dubblerar all tömning jämfört med en normal vecka, säger Annica Dahlberg på Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Annons

Pizzaförsäljningen ökar med massiva 150 procent på nyårsdagen, det enligt Onlinepizzas senaste "Pizzarapporten"-utgivning. Till skillnad från en vanlig dag beställs de flesta pizzorna vid lunchtid i stället för vid middagstid.

– När man tröttnat på julmaten och är lite trött efter nyårsfirande, nyårskonsert och Ivanhoe är pizzan ett standardinslag hos många på nyårsdagen, säger Annica Dahlberg på Förpacknings och Tidningsinsamlingen (FTI).

Läs också: Osäkerhet försvårar källsortering

På återvinningsföretaget FTI ser man att vi blivit allt bättre på att sopsortera.

– Faktum är att vi i Sverige återvinner mer och mer, därför pekar allt mot ett nytt pizzakartongsrekord. Lyckligtvis är vi väl rustade.

Hela december har inneburit en ökad press på återvinningen.

Quiz: Får du godkänt i sopsortering?

I Sverige är vi duktiga på att sortera pappersförpackningar. 70 procent hamnar i återvinningskärlet. Sedan lucia ungefär har FTI satt in extraresurser med fler tömningar, återvinningsbehållare och extra städningsresurser.

I vissa fall töms pappersbehållarna till och med dagligen.

– Om en behållare på en återvinningsstation är full är en tömningsbil förmodligen redan på väg, men vi tar tacksamt emot tips på stationer som behöver tömmas eller städas.