Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sopranos & Camorran

Jag blev sjuk i slutet av hösten. I väntan på operation och sedan i väntan på besked vad det var för slags tumör måste jag slå ihjäl tiden. Jag begav mig därför till New Jersey. Inte på riktigt, dock: istället köpte jag boxarna om familjens Sopranos.

Kort om familjen. Pappan Tony är maffialedare i New Jersey. Han går till terapeut, grälar med övriga familjemedlemmar och försöker hålla ihop den bångstyriga maffiafamiljen. Det pågår i sex säsonger och teveserien är nog en av de allra bästa som gjorts.

Varför är den så bra? Kanske för att det är trovärdiga porträtt. Tony är en omtänksam pappa och make, men samtidigt en hänsynslös mördare och samvetslös affärsman. Barnens uppror mot dubbelmoralen – familjen lever flott på stulna pengar – är trovärdig. Kampen mellan olika maffiafamiljer och konflikterna med FBI är både spännande och övertygande.

Det handlar också om krypandet för makten. Tony är boss och har det sista ordet. Innebär det att hans vitsar blir bättre? Vilka skrattar för att ställa in sig och vilka skrattar för att det är kul? Det är ensamt på toppen, som Göran Persson sa. Tony Soprano kan hålla med. Kanske skulle finanskrisen ha kunnat undvikas, eller i varje fall mildrats, om fler haft kurage att säga ifrån när fantasibelopp lånades ut till börsklippare.

Efter att ha sett några dvd-skivor blir man nästan som en del av familjen. När busarna i New York försöker slå ut maffiavdelningen i New Jersey ställer man helhjärtat upp för Tony, Sil, Paulie och de andra grabbarna. Gangstrarna från storstan måste stoppas!

Tony har fungerat som människors alter ego. De har följt honom när han rånar, dödar, ljuger och sviker. De har hejat på honom, säger författaren David Chase till AP.

Men många ville veta om Tony fick sitt straff; serien ger inget besked på den punkten.

Det är patetiskt hur mycket de vill ha hans blod efter att ha hejat på honom i åtta år, säger Chase.

En anledning till att ha ett oklart slut kan vara att det blir enklare att fortsätta serien. Författaren Conan Doyle blev less på sin Sherlock Holmes. I novellen ”Det sista problemet” fick hjälten falla utför Reichenbachfallet i Schweiz, under en kamp med professor Moriarty. Men trycket blev för stort: efter några år återupplivade Doyle dock sin hjälte, som fantastiskt nog hade överlevt fallet. Tony Soprano kan däremot kliva rakt in i handlingen.

Sopranos är underhållning, bitvis en ganska våldsam sådan. Om man vill ha hårdfakta om maffian är Roberto Savianos bok om den neapolitanska Camorran att rekommendera. Den 29-årige italienaren är nu hotad till livet och har tvingats lämna Italien. Han omges alltid av livvakter.

Saviano gillar för övrigt Sopranos och tror att serien bidragit till att boken fått en sådan enorm framgång. Vid ett möte i Helsingfors presenterades den italienska författaren som Roberto Soprano...

För övrigt fick jag lugnande besked från doktorn och hade då sett alla åttiosex Sopranosavsnitt.