Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söråkers skola klarar inte av alla flyktingbarn från Åstön

Flyktingförläggningen på Åstön skulle vara tillfällig.
De planerna har ändrats och nu ska barnen som finns där gå skolan.
– Två barn har redan börjat på Söråkers skola, säger Fredrik Hammarström.

Det var i början på oktober som de första bussarna med flyktingar anlände till Åkerö på Åstön i Timrå. Sedan dess har förläggningen fyllts på och Migrationsverket har klargjort att det inte längre handlar om en tillfällig lösning.

– Vi har fått aviseringar från Migrationsverket att barnen ska börja skolan, förklarade Ann-Christin Isaksson, chef på barn- och utbildningsförvaltningen i samband med att kommunen gick ut med att det ska anställas en samordnare för att bättre kunna ta hand om situationen med flyktingbarnen.

Barnen från flyktingförläggningen ute på Åstön har rätt att gå i skolan. Men hur många det gäller och när de ska börja har man inte full kontroll på.

På Söråkers skola har rektor Fredrik Hammarström arbetat med att skapa sig en helhetsbild över situationen. Det arbetet har pågått under några veckor och en sak är helt klar.

– Jag kan inte ta emot alla barnen från Åkerö så nu gäller det att göra en bra fördelning med andra skolor i kommunen, säger han.

I skolan finns det inte heller lokaler till alla barnen och situationen innebär en stor påfrestning för alla inblandade. På Åkerö finns det i första hand barn i förskoleåldern samt låg- och mellanstadiet.

– Vi har ett högt tryck när det gäller elever i de yngre åren så att vi kan endast ta emot ett fåtal barn på ett bra sätt, säger Fredrik Hammarström.

Skolan i Söråker har redan tagit emot två barn från Åkerö, en går i förskoleklass och en går i årskurs två.

– De kom förra veckan, säger Fredrik Hammarström.

Det man gör nu på skolan är att söka lärare som kan undervisa i svenska som andra språk. Några nya elever kommer däremot inte att börja på skolan i år.

– Det blir först efter nyår, säger Hammarström.