Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söråkerstreor i lyckat bokprojekt

Nio veckors arbete är klart. Nu kan elevernas böcker lånas på biblioteket eller laddas ner på nätet.
– Det började med att eleverna fick se en dörr och de visste inte vad som doldes bakom den, säger Anna Wallin.

Annons

Den Magiska dörren är titeln på de böcker som eleverna i klass 3B på Söråkers skola skrivit. Alla elever har fått en skrivram att gå efter och under nio veckor har de arbetat med olika kapitel i sin bok. Men huvudfigurerna, som ska gestalta personer som eleverna ser som lite skrämmande på skolan, har de fått välja själva. Det har gett ett brett urval.

– Det har blivit rektorn, gymnastikläraren, vaktmästaren och några fler, säger Anna Wallin, lärare som tillsammans med klasslärarkollegan Ida Saarela Andersson har arbetat med bokprojektet.

Under projektet så fick eleverna besök av en författare i klassrummet. Det sker i ett samarbete med biblioteket i Timrå och återkommer varje år. Men i år så blev det ett annat fokus på frågorna från eleverna.

– Jag tycker att de ställde fler frågor. Till exempel om hur det är att vara författare, säger Anna Wallin.

Andra frågor som eleverna ställde var hur man gör när man fastnar i texten och hur man kommer på vad man ska skriva om i böckerna. När elevernas böcker var klara så ordnades det med boksläpp på Söråkers Folkets hus. Då fick eleverna gå upp på scenen och hämta sin färdigtryckta bok och på plats var både föräldrar samt släkt och vänner. Något som naturligtvis gjorde det hela extra stort.

– Det var lite pirrigt, säger Tilda Selggren.

Nu kan föräldrar, syskon släkt och vänner gå in på Söråkers skolas speciella hemsida för böckerna och där kan man ladda ner boken och ge recensioner.

– Det är ju jättebra för de släktingar som bor långt bort, säger Anna Wallin.

Men de som bor i Söråker kan få tillgång till elevernas böcker ändå.

– Man kan låna böckerna på biblioteket i Söråker, säger Tyra Welander.

Idén och lärarhandledningen till romanprojektet; Den magiska dörren kommer från Josef Sahlin och gjordes 2011.

Här hittar du böckerna: http://soraker.bookis.se/