Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sörenstam i topp – men ensam

Fredagens resultattavla i Dubai: Annika Sörenstam i topp, därefter inte speciellt mycket i svenskväg.
Det kan också vara bilden av svensk damgolf i framtiden – minus stjärnan längst upp.

Om slutet nu äger rum i Dubai verkar det bli ett lyckligt sådant för Sörenstam. 66 slag, sex under par, förde henne upp från en delad sjätteplats till ledning i Europatourtävlingen.

Efter nio imponerande inledande hål var hon redan ikapp torsdagens ledarinna, Johanna Head, England, och Sörenstam har inför helgen ett slags försprång på Nikki Garrett, Australien.

– Jag är väldigt nöjd med nio första hålen. Jag startade dagen med en eagle på tredje. Målet var att rensa upp rundan från i går och inte ha några bogeys så jag är väldigt glad, sade hon.

Sörenstam är självklart i fokus i Dubai, och precis som alltid finns ett gäng svenskor vid sidan om. När den största någonsin lägger av finns två frågor som ska besvaras, hur ser svensk damgolfs framtid ut och vem är redo att ta över?

Catrin Nilsmark, mångårigt golfproffs och tv-kommentator, ser vissa orosmoln:

– Vi har stått oss väldigt bra väldigt länge, men jag vet inte... kanske kommer toppen att stå sig men inte den bredden vi haft.

I startfältet i Dubai finns bland annat två spelare som redan lanserats som den nya Annika:

Louise Friberg, 28, tog på sin första säsong i år på USA-touren även sin första seger.

– Annika har tagit mycket plats – med rätta – men jag tror också att det är bra att man ser att vi andra finns också, säger Friberg till TT.

– Sedan är hennes skor rätt stora att fylla ut.

Louise Stahle, 23, vann amatörupplagan av British open (2004 och 2005), och skrevs upp som efterträdare till Sörenstam. Har haft några tuffa år men fick nyligen tillbaka tourkortet via kval.

– Jag blev inspirerad av jämförelsen med Annika, ”wow, de tror på mig”, men det är ganska tufft att bli jämförd med Annika och ta efter vad hon har gjort. Jag har sagt att jag vill inte bli en ny Annika utan en Louise. Jag är bara 23 och vill skapa mig ett eget namn och se hur karriären kan bli. Men sikta i hennes fotspår – absolut.

Framför allt finns det två stora faktorer som talar emot svensk damgolf i framtiden.

1) Konkurrensen i Sverige med övriga idrotter om talanger.

– Färre tjejer spelar golf nu, det finns så mycket att välja på. När jag var liten fanns inte innebandy och coola vintersporter i den omfattning som det gör nu, säger Nilsmark.

2) Den hårdnade internationella konkurrensen.

I dagsläget finns den största konkurrensen österut från Sydkorea. Landet har kommit att dominera USA-touren de senaste åren.

– Det är många som kallats ”den nya Sörenstam” men det är mycket tuffare nu, säger Carin Koch, proffs på USA-touren om svenska talanger.

– De asiatiska tjejerna, de är 40–50 stycken och man ska slå dem varje vecka. De är grymma mentalt, precis som Annika varit, det verkar som de inte har några känslor. Sedan är de fantastiskt tränade. De ser ut som de stått och nött sedan ett års ålder.

– Jag tycker att jag spelar bättre golf nu än för tio år sedan, men det är mycket svårare att ha en hög placering nu.

Det om något har de svenska damerna fått erfara även i Dubai. Näst bästa svenska i Dubai efter Sörenstam är Koch – 37 år gammal.