Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorgligt: oppositionen sätter sig med SD

Annons

Det politiska läget i Sundsvalls kommun är den här mandatperioden i grunden väldigt stabilt. Eftersom den förra mandatperiodens inleddes med ett lappkast från Miljöpartisterna, kunde de borgerliga styra. Resultatet blev ett borgerligt fiasko i form av ett politiskt kaos. De borgerliga tillät då SD att bli tungan på vågen i något så viktigt som budgeten. De förlorade budgetomröstningen, men valde ändå att sitta kvar! Få förvånades därför när Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fick en stabil majoritet i kommunfullmäktige vid förra höstens val.

Med erfarenheten från den föregående mandatperioden i färskt minne ville man därför bredda majoriteten. Eftersom förtroendet för de lokala Miljöpartisterna låg vid den absoluta nollpunkten så var det samarbetet inte ett alternativ. I stället lyckades man rätt snart bli överens med Centerpartiet, som lokalt uppenbarligen var ganska missnöjda med hur samarbetet mellan de borgerliga hade fungerat under den förra mandatperioden.

Politiskt har samarbetet gått alldeles utmärkt under det år som gått. Det råder omvittnat gott samarbetsklimat. Fast nu har man nått en punkt där åsikterna går i sär. Det handlar om de nya regler för upphandling som ska antas. Här vill de två partierna till vänster skriva in att kommunen ska kunna ställa krav både på rätt till heltid, och krav på kollektivavtal hos de företag som vill delta i upphandlingen. De borgerligas åsikt är sen länge att man inte vill gå längre än till skrivningen kollektivavtalsliknande villkor.

Inte sällan har man skyllt på EU-regler. Men det har fungerat i andra kommuner. Och det värsta som kan hända är att man får en rättslig prövning av saken.

Till det ska läggas att EU häromåret skärpte regelverket så att det tydligt är möjligt att kräva kollektivavtal när kommuner gör upphandlingar. Den rödgröna regeringen är också på väg att presentera en tydligare lagstiftning. Så regeln har alla möjligheter att bli verklighet. Och det är bra. För med kollektivavtal kommer både schyssta villkor för löntagarna och schysst konkurrens mellan företagen.

Men för Centern i Sundsvall blev detta lite för mycket. I kommunstyrelsen la man därför ett eget förslag, som var identiskt med de röda partiernas - utom vad gäller kravet på kollektivavtal. Det förändrar inte i sig möjligheten för de röda att få igenom förslaget. Sossarna och vänstern har en stabil majoritet i fullmäktige, där beslutet tas.

Men i kommunstyrelsen har Centern två platser mot Vänsterpartiets enda trots att båda partierna har fyra mandat. Det var ett resultat av förhandlingarna mellan partierna i det blocköverskridande styret. Med en fronderande Center såg nu oppositionen sin chans. Mötet i Kommunstyrelsen ajournerades, varpå de övriga borgerliga partierna plus våra sorgliga lokala Miljöpartister satt kvar och gjorde upp om att tillsammans med nyfascistiska SD stödja Centerns förslag. Detta skulle då ha fått majoritet om nu inte en av Centerns ledamöter lagt ner sin röst, helt enligt den samarbetsöverenskommelse som slöts efter valet. Så kuppen misslyckades.

Det märkliga och sorgliga är att den samlade oppositionen i Sundsvall inte drar sig för att samarbeta med SD, ens i ett ärende där man ändå inte kan påverka fullmäktiges beslut. I en flyktingkris där asylboenden bränns är det aningslöst för att utrycka det milt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel