Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sörlin (M) svarar på partikollegans kritik: "Sahlin och Löfven verkar inte överens"

Efter att ha uttryckt på Facebook att Mona Sahlin borde avsättas eller avgå till följd av terrordåden i Paris, kritiserades moderatpolitikern Bengt Sörlin internt.
Nu svarar han på kritiken.
– Jag lägger inte skulden på Mona. Det är det att hennes och Löfvens idéer inte verkar stämma överens, säger han.

Annons

Bengt Sörlin skickade ut ett inlägg på Facebook efter terrorattacken i Paris, med texten:

"Med tanke på det fasansfulla som hänt i Frankrike två gånger nu på ett år så borde Mona Sahlin vara utan jobb nu".

Mona Sahlin har sedan förra sommaren en roll som Nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism.

Direkt fick Sörlin kritik av partikollegan Lena Asplund:

"Skärpning Bengt Sörlin, du må anklaga Sahlin för mycket men inte för de ohyggliga terroristdåden i Paris. Det var riktigt lågvatten av dig", skrev hon.

Nu får han chansen att utveckla vad han menade med sitt inlägg.

– 18 februari menade Mona Sahlin på att vi måste få kommuner att vakna och förbereda oss på att ta emot hemvändande jihadister. Sedan hör jag Stefan Löfvens förslag i dag om att ge Säpo (säkerhetspolisen) 250 miljoner ytterligare för att utöka arbetet runt att bekämpa våldsbejakande extremism.

Han menar att partikamraterna Löfven och Sahlin (S) drar åt olika håll.

– Det måste jag tolka det som. Jag förutsätter att alla fördömer och tycker det som hänt är fruktansvärt. Men vill man stoppa det tror jag Löfvens förslag kan få mer effekt i samhället.

Vad säger du om Lena Asplunds kritik?

– Jag har full respekt för att hon och flera hugger. Men fortfarande: vi måste hugga på rätt saker. Vi måste försöka hjälpas åt och se hur vi löser det på bästa sätt.

Hon verkar tolka det som att du anklagar Mona Sahlin.

– Det är tråkigt. Jag har svårt att se hennes skuld. Det jag menar är att hennes uppdrag inte stämmer överens med Löfvens förslag i dag, som var ett av de mest konkreta på länge.

Sörlin vill att debatten ska kunna vara öppnare om hur man ska stoppa våldsbejakande religiös extremism.

– Det viktigaste av allt är att vi måste våga ställa de här frågorna utan att kallas för rasist, för så länge som det locket är på har vi svårt att komma någon vart.

Läs också: Oppositionsrådet i Sollefteå: "Jag betackar mig för ett mångkulturellt samhälle"