Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sovande män väckte polisens intresse - stöldhärva nystas upp

Två män som sov i en bil i Örnsköldsvik väckte polisens intresse. I fordonet påträffades en större mängd stöldgods.
Poliskontrollen har nu lett till att en stöldhärva i norra Sverige är på väg att nystas upp.

Annons

Det var i början av november i år som polisen fattade misstankar mot ett fordon parkerad på Vikingagatan i Örnsköldsvik.

I bilen satt två bröder som sökt asyl i Sverige och sedan en tid varit bosatta i Haparanda. I bilen fanns gods från en rad stölder i norra Sverige, bland annat en större mängd kaffepaket paketarade i svarta sopsäckar, rakblad och tandborsthuvuden. I förhör med polisen berättade bröderna att de var på väg till Stockholm för att sälja varorna.

– Jag har en dotter som är sjuk i mitt hemland och behöver skicka pengar till henne, sa han.

I samband med gripandet gjordes en husrannsakan i männens bil och då togs bland annat en gps i beslag. När den senare undersöktes hittades adresser till ett större antal Ica och Coop-butiker i Norge och Sverige.

Läs mer: Fyra inbrott i Kramfors – oklart vad som saknas

När polis och åklagarämbetet senare analyserade männens gps kunde de konstatera att ett flertal av butikerna som var inlagda varit utsatta för stölder under hösten.

Genom denna gick det också att följa männens färd genom Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, och därmed binda dem till en rad stölder.

Läs mer: Lunchledig polis grep tjuv – som använde stöldgods som kudde

Vid rättegången i Ångermanlands tingsrätt visade chefsåklagare Daniel Brodén upp delar ur övervakningsfilmer från butiker i Norrland där männen stjäl varor. Vid en sekvens som spelas upp syns hur en av bröderna plockar ned varor från en hylla och sen först tittar sig över axeln innan han placerar stöldgodset i broderns ryggsäck.

Bröderna pressades hårt av åklagaren, men vidhöll att det stöldgods som hittades i bilen vid gripandet i Örnsköldsvik inte var deras. På frågan varför en mängd adresser till Ica- och Coop-butiker var inlagda svarade den ene av bröderna:

– Vi ville helt enkelt veta var det fanns butiker om vi någon gång skulle komma till platsen.

Åklagaren yrkade att männen skulle fällas på åtta olika punkter för stölder och snatterier under perioden september till och med november. Han yrkade också att männen ska utvisas från Sverige och förbjuds att återvända inom fem år.

Männen sitter häktade sedan den 5 november.