Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spansk hetta med Steen och Co

Almamia lilla scen
Alma Flamenco – Erik Steen, gitarr, Maria Pröckl, dans och Fredrik Gille, percussion

När man träder in i den lilla lokalen Almamia (som betyder min själ) möts man av Yamandú Pontviks varma och välkomnande leende.

Han är en eldsjäl av stor vikt för det lokala kulturlivet i Sundsvall, och ett bevis för detta är att Almamia i år firar fem år. I den lilla lokalen med sina cirka fyrtio platser kommer musikanter och publik mycket nära varandra vilket skapar en förtätad stämning. En extra stämningsskapare är att väggarna är fyllda med vackra naturbilder av fotografen Lars Häggmark.

En del i femårsfirandet är den pågående gitarrveckan som i torsdagskväll hade flamencomusik på programmet. Trion Alma Flamenco, det vill säga gitarristen Erik Steen, percussionisten Fredrik Gille på cajon (låda på spanska) och dansaren Maria Pröckl bjöd på en spännande musikstund. Flamencons dynamiska spännvidd från kontemplativt och dröjande till livfullt explosivt fascinerar. Rytmen är hjärtat, den pulserar och ger liv åt själen. Flamencons själ, som är människors längtan, kärlek, glädje och sorg.

Flamenco är en folkkonst med rötter i alla de olika kulturer som funnits i Spanien, speciellt i södra Andalusien. Den har sitt ursprung framförallt i de judiska och morisk-arabiska kulturerna, men även romerna har utvecklat och berikat flamencokonsten. Det finns olika sorters flamenco, till exempel fandango, soleares, zapateado och algrías. Förr var det dansen och sångerna som framhölls och gitarren fick stå i bakgrunden. Idag är gitarrspelet mycket utvecklat och gitarristen är lika mycket en soloartist som sångaren och dansaren.

Erik Steen är en virtuos gitarrist som hämtat sin flamenconäring från Andalusien och Madrid. Han bjöd på en rad flamenconummer, med fin support av Gilles rörliga cajonspel, varav flera var egna kompositioner. Flamencon är rytmisk, snårig musik som kräver att gitarristen äger en fulländad teknik för att klara alla blindskär och fallgropar. Med inlevelse och känsla klarade Steen av alla tänkbara hinder med glans.

Maria Pröckl bjöd på eldig dans med taktfasta steg och dramatiska gester. Samspelet mellan henne, Eriks gitarr och Gilles behandling av cajonen fungerade in i minsta detalj helt perfekt.

Som avslutning på en spännande musikresa bjöd trion på ett häftigt extranummer där dansen fick stå i centrum. På lördag avrundas gitarrveckan med Gitarr & Jazz. Då ska Mattias Windemo visa sina färdigheter på sin dubbelhalsade tapgitarr/Chapman stick. Missa inte det!