Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spänt i Bangkok inför ”slutstrid”

En avskedad polisminister och en flygbas från Vietnamkrigets era var huvudingredienserna i fredagens thailändska drama. Medan spänningen steg i Bangkok väntade tusentals turister, däribland många svenskar, på att få resa hem.

Läget var spänt i Bangkok på fredagskvällen sedan landets polisminister, som inte velat ta till våld mot demonstranterna, avsatts. De protesterande aviserade samtidigt en ”slutstrid” mot regeringen. Kravallpolisen beväpnade med batonger och sköldar gick i ställning på internationella storflygplatsen Suvarnabhumi.

Omkring 150 kilometer österut försökte världens flygbolag och reseföretag att öppna en luftbro ur kaoset på den gamla flygbasen U-Tapao. Nära 60 flygplan startade från den gamla basen på fredagen mot normalt 14.

Thailands turistminister Wirasak Kowsura uppskattar att 90 000 människor har missat sina flyg denna vecka, rapporterar AFP.

De gulklädda demonstranterna från Folkalliansen för demokrati (PAD) blockerade fortfarande Suvarnabhumi och den andra större flygplatsen Don Muang trots myndigheternas alltmera hotfulla krav om att ”omedelbart” lämna flygplatserna.

Sveriges ambassadör Lennart Linnér åkte ut till Suvarnabhumi för att hjälpa nordbor, men hittade inga

– Det är helt tomt på passagerare, icke en enda. Däremot kanske uppåt 2 000 PAD:are, sade Linnér senare till TT.

På flygplatserna råder undantagstillstånd sedan i torsdags. Demonstranterna har lovat att ”slåss till döds” om polisen försöker driva iväg dem.

På motorvägen ut till Suvarnabhumiflygplatsen hade gulklädda medlemmar i oppositionspartiet PAD upprättat vägspärrar och beväpnat sig med störar och påkar, skrev Reuters.

Liknande scener utspelade sig kring Don Muangflygplatsen.

Premiärminister Somchai Wongsawat har försäkrat att myndigheterna inte vill lösa konflikten med våld, men situationen son kulminerat efter månader av protester blir allt värre och landets goda rykte som välordnat turistland är redan förstört för lång tid framöver.

– Om samtalen misslyckas kommer vi att vidta andra åtgärder. Sista steget blir att skingra dem, sade en av de regeringsföreträdare som försöker få demonstranterna på andra tankar.

Turister som fastnat i Thailand när flygplatserna stängts kan behöva räkna med ytterligare flera dagar innan det går att ta sig hem. Reseföretag som svenska Apollo vittnar om att många av deras resenärer väntat på att få flyga hem sedan i tisdags.

Apollo försöker transportera sina resenärer till semesterorterna Phuket och Krabi med buss. Men flygplatserna där har inte alls samma kapacitet att hantera stora mängder resenärer.

– Det är inte heller alla som vill sitta tolv, fjorton timmar på buss ned till Phuket för att sedan få möjligheten att flyga ut till exempelvis Singapore och betala en egen biljett för att åka därifrån, säger Linnér.

Ett annat problem är att många av flygbolagens plan står oåtkomliga på Suvarnabhumi. Bland de strandade planen finns minst ett SAS-plan.

Att det dessutom finns Asienresenärer som bara mellanlandar i Bangkok är ytterligare ett problem. Apollo och andra reseföretag hoppas kunna flyga ut några hundra svenskar under helgen.