Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spårar fusk för miljoner

Bostadsbidrag och underhåll trots att man är sambos, eller sjukersättning vid sidan om jobbet.
Varje år betalas miljoner ut på felaktiga grunder.
Tack vare Försäkringskassans fuskjägare räddas en del av pengarna tillbaka till statskassan.

När det gäller den här typen av arbete så finns det alltid personer som tycker att det är negativt. Men jag är övertygad om att de flesta tycker att vi gör något jättebra, säger en handläggare vid Försäkringskassans kontrollenhet i Sundsvall.

Avdelningen startade 2006 med syfte att aktivt spåra felaktiga utbetalningar.

Innan dess hade Försäkringskassan uppfattningen att fusk inte existerade. I dag är det betydligt tuffare, säger Thomas, en av de anställda.

Om man bortser från pensioner betalas mer än 200 miljarder ut i olika ersättningar och bidrag i landet varje år. Pengarna kontrolleras av drygt 150 handläggare.

I Västernorrland jobbar fem av dem.

Handläggarna jobbar dels med riktade insatser, interna impulser från handläggare, yttre impulser från myndigheter samt både namngivna och anonyma personer.

I vissa fall har personen inte ens någon ersättning från oss så då lägger vi ner direkt. Ibland handlar det om ren illvilja från den som anmält som kanske är avundsjuk eller svartsjuk och vill sätta dit en person, säger Thomas.

Vi gör först en kontroll i våra egna register sedan kontaktar vi myndigheter, arbetsgivare, posten och hyresvärdar.

Vanligast är att det fuskas med bostadsbidrag, bidragsförskott och sjukersättning. Ett ärende kan handla om ett par som separerat på papperet och därför får bostadsbidrag på var sitt håll och kvinnan kanske får bidragsförskott trots att paret misstänks leva i hop.

Det som krånglar till det är att i dag har vi inte kärnfamiljer på samma sätt. Människor har naturligtvis rätt att ses fast de formellt sett inte lever ihop, säger Thomas.

Efter utredningen avgörs om förmånen ska minskas, dras in eller vara kvar på samma nivå. Sist av allt beslutas om en polisanmälan ska göras.

Mellan januari och september i år avslutades 260 ärenden vid kontrollenheten. Av dem ledde 55 till en åtgärd varav 21 polisanmälningar.

Trots att handläggarna ofta anar att en ersättning betalats ut felaktigt kan det vara svårt att bevisa.

Ibland känner vi oss bakbundna för det slutar ofta med att ord står mot ord, men i bland måste man helt enkelt släppa taget, säger en kvinnlig tjänsteman.

De två handläggare ST träffat trivs med sina jobb.

Man måste vara kreativ och fantasifull för att hitta vägen till information. Ibland om man jobbar med en komplicerad utredning kan det vara tillfredsställande att ro den i land, säger kvinnan.

Hennes manlige kollega håller med.

Vårt uppdrag är att Försäkringskassan ska betala ut rätt ersättning. Jag tycker att systemet fungerar bra även om vi skulle behöva fler resurser, säger han.