Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparar hundratals miljoner på energi

Landstinget Västernorrland har nu lyckats minska sin energianvändning motsvarande 50–60 miljoner kronor per år jämfört med hur det såg ut på 90-talet.
Användningen har mer eller mindre halverats.
Det innebär sammantaget flera hundra miljoner kronor i mindre utgifter än om inget gjorts åt användningen.

– Vi fortsätter också besparingarna, förra året sänkte vi användningen av el och värme med ytterligare tre procent, säger energicontroller Janne Lindberg.

Det här kommer fram i det nya miljöbokslut landstinget håller på att tas fram.

– Landstinget har 500 000 kvadratmeter lokalyta och är en av de största fastighetsägarna i länet, säger. Vi har faktiskt mer än halverat vår klimatpåverkan, säger miljöchef Olle Bertilsson.

Sedan satsningen på att spara el och värme inleddes på allvar i mitten av 1990-talet har elförbrukningen minskat från 300 till 180 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Nya projekt ska fortsätta spara både pengar och miljö. Enligt energiplanen ska landstinget mellan 2013 och 2019 ha minskat elanvändningen 10 procent och värmeförbrukningen med 15 procent.

– Det handlar oftast om att passa på att utföra klimatbesparande åtgärder vid ombyggnader, när lokaler ändå är tömda på verksamhet. Som att titta på ventilation, fönster, isolering och liknande, säger Janne Lindberg.

Faktum är att man ligger lite bättre till än landstinget hoppats på. I praktiken är all olja nu helt borta, annat än den som kan behövas som reservkraft.

Något som nu är högaktuellt är också att investera i egen solel, med solpaneler.

Idag har landstinget ungefär 3000 kvadratmeter solpaneler, framförallt vid sjukhusen i Sollefteå, Örnsköldsvik och Sundsvall. Men målsättningen är att nå upp till 7 000 kvadratmeter.

– Då kommer vi att utnyttja tak på massor av byggnader i alla kommuner och förmodligen också ställa upp solceller på marken, kanske vid sjukhusen, säger Olle Bertilsson.

Den egna elproduktionen ligger nu på 350 MWh per år vilket motsvarar den hushållsel som 70 villor använder.

■■ Äntligen! Nu finns Sundsvalls Tidning som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!